Erjavec: Ne može se raspravljati gdje je granica u zaljevu

Piranski zaljev, Savudrijska vala
Europska komisija neće se očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo EU-a neprovođenjem arbitražne odluke (EPA)

Hrvatska je u utorak poslala pisano očitovanje Europskoj komisiji u kojemu argumentirano odgovara na pritužbe Slovenije da krši pravo Europske unije jer nije priznala niti provela arbitražnu odluku i zaključuje kako ne krši pravo EU-a, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

“Mi smo imali rok do danas [utorak] dati naš podnesak; to smo napravili”, rekla je Pejčinović Burić, dodajući da su se konzultirali s najboljim stručnjacima u polju međunarodnog i europskog prava.

“Mislimo da smo vrlo argumentirano odgovorili na njihov podnesak.”

Na zatvorenoj sjednici, Vlade Hrvatska je u utorak donijela odgovor EK-u na pritužbu Slovenije.

Komisija je pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu. kojim Ljubljana traži mišljenje EK-a o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko pravo.

Tajni dokument

Ministrica je kazala da ne može govoriti o detaljima hrvatskog očitovanja, jer je to zasad tajni dokument.

“Uglavnom, po svim točkama idemo argumentirano i zapravo zaključak je da Hrvatska ne krši pravo EU-a.”

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec komentirao je u utorak odluku Vlade Hrvatske da odgovori EK-u na slovensku pritužbu u vezi s neprimjenjivanjem arbitražne odluke o granici, koje Ljubljana smatra kršenjem međunarodnog i europskog prava.

Kako je prenio Slovenski radio, Erjavec se retorički upitao zašto Hrvatska odgovara EK-u na najavu Slovenije da će je tužiti sudu EU-a zato što ne poštuje presudu arbitara te dodao da to nije političko pitanje nego pitanje poštivanje vladavine prava.

Slovenija ne otklanja dogovaranje o implementaciji arbitražne presude, ali neće pregovarati o tome gdje se u Piranskom zaljevu nalazi granična crta, kazao je Erjavec.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Vlada Slovenije u četvrtak će isplatiti prve odštete svojim državljanima koji žive u Hrvatskoj, u pograničnim dijelovima koje je Slovenija do presude arbitražnog suda o granici smatrala spornima, a koji se žele preseliti u Sloveniju pod povoljnim uvjetima koje im je obećala vlada premijera Mire Cerara.

Slovenija počinje isplaćivati odštete

Uz financijsku pomoć Vlade, iz fonda u kojemu je ukupno 1,2 milijuna eura, oni imaju pravo u iduće tri godine kupiti novu adekvatnu nekretninu u Sloveniji, s time da im u vlasništvu ostane i kuća koju napuste u Hrvatskoj, objavila je Slovenska tiskovna agencija (STA).

Do kraja prošlog mjeseca za korištenje te mogućnosti podnesene su 24 molbe, a dosad je pravomoćno donesena odluka o njih tri.

Visina državne financijske pomoći interesentima za takav aranžman, koji će i sami morati participirati sredstvima u kupnji nove kuće, ovisna je o brojnosti članova pojedine obitelji.

Pojedinac koji živi sam trebao bi, prema “implementacijskom” zakonu prihvaćenom potkraj prošle godine, za preseljenje dobiti 45.300 eura, dvočlano domaćinstvo 67.950 eura, tročlano 83.000 , a šesteročlano čak 128.350 eura.

Navodno su se u okviru tog programa 24 domaćinstva s ukupno 71 članom spremna iseliti iz Hrvatske u Sloveniju.

Riječ je uglavnom o ljudima iz zaselaka s lijeve obale Dragonje u Istri, koji su “uključeni” u slovensku općinu Piran odlukom Parlamenta iz 1993., koja je u Hrvatskoj svojedobno nazvana “papirnatom aneksijom”, a koje je Slovenija tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji svojedobno proglasila jednim od spornih graničnih područja.

Među onima koji su tražili financijsku pomoć, prema navodima medija, nema Joška Jorasa, koji i dalje tvrdi da živi u Sloveniji, navode slovenski mediji.

Izvor: Agencije