Erjavec: Neprijateljstvo i netolerancija u regiji

'Možemo biti zabrinuti nakon zadnjeg sastanka', kaže Erjavec (AFP)

Stanje u jugoistočnoj Evropi u protekloj godini promijenilo se nagore, ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, posebno ističući unutrašnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine, te nestabilnost u Makedoniji.

Govoreći pred parlamentarnim Odborom za vanjsku politiku, Erjavec je, između ostalog, odgovarao na pitanja o nedavnom samitu predsjednika država zapadnog Balkana koji je održan u Sloveniji u okviru procesa Brdo-Brijuni.

Proces usmjeren na stabilizaciju regije i njeno približavanje euroatlantskim integracijama vode Slovenija i Hrvatska kao punopravne članice Evropske unije, a  proteklom sastanku na Brdu kod Kranja prisustvovao je, kao poseban gost, i njemački predsjednik  Frank-Walter Steinmeier.

Velike suprotnosti

“Na samitu su se pokazale velike suprotnosti i različita stajališta lidera država zapadnog Balkana“, kazao je Erjavec.

Dodao je da su se prvi put nakon 2004. godine opet mogli osjetiti elementi neprijateljstva, netolerancije i napetosti.

“Prije se činilo da regija ide u smjeru euroatlantskih integracija i vladao je duh saradnje, ali nakon ovog zadnjeg sastanka možemo biti zabrinuti“, kazao je Erjavec.

Istakao je unutrašnjopolitičke napetosti u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, te napete odnose Beograda i Prištine, što je primijećeno i u Brdu kod Kranja,

Na pitanje o arbitražnom sporu s Hrvatskom, Erjavec je kazao da ne očekuje da će ta zemlja promijeniti svoje poznato stajalište kako je arbitražni proces nepovratno kompromitiran.

Izvor: Agencije