Erjavec potvrdio da ima stan u Hrvatskoj

Karl Erjavec: Sve je bilo po pravilima, držali smo se hrvatskog zakona (Getty Images)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je da posjeduje nekretninu u Hrvatskoj, ali je odbacio tvrdnju da bi zbog toga mogao biti pod pritiskom hrvatskih obavještajnih službi, ili da je nekretnina kupljena novcem nepoznatog porijekla, kako ga je osumnjičio jedan opozicijski zastupnik.

“Supruga i ja imamo stan površine 50 kvadratnih metara u Karigadoru kod Umaga. To je jedina naša nekretnina u inozemstvu i sve je napravljeno po zakonu”, kazao je Erjavec, predočivši novinarima dokumentaciju kako je došao do stana, u kojem ponekad boravi kad je na odmoru, prenosi Hina.

Erjavec je 2003. godine kupio spomenuti stan, najprije putem kupoprodajnog predugovora s jednom advokatskom kućom, a onda i registracijom nekretnine 2009. godine, kad je Hrvatska tržište nekretnina i zakonski otvorila za strane državljane.

“Sve je bilo po pravilima, držali smo se hrvatskog zakona”, kazao je Erjavec, a sumnje opozicijskog zastupnika, demokršćanina iz Nove Slovenije Mateja Tonina ocijenio apsurdnim.

Odbačene sumnje

“Gospodin zastupnik sugerira da sam ja talac hrvatskih obavještajnih službi i da sam namjerno isprovocirao arbitražnu aferu, a to je stvarno žalosno”, rekao je Erjavec.

Odbacio je i Toninove sumnje kako je novac kojim je kupio nekretninu iz nekog nečistog posla, čime se aludiralo na navodno mito iz afere “Patria”, pojasnivši da u vrijeme kupovine uopće nije bio ministar odbrane u prvoj Janšinoj vladi, kod koje su se kasnije pojavile takve sumnje, ali je i pravomoćnu presudu o korupciji lani poništio Ustavni sud.

Tonin je izjavio kako je zadovoljan što je Erjavec konačno odlučio podastrijeti sporne dokumente o svojoj nekretnini te tako odagnao sumnje da je do novca za kupovinu došao iz netransparentnih izvora, ili da je dao neke javne izjave o arbitraži kako bi koristio Hrvatskoj u arbitražnom sporu.

Slovenski premijer Miro Cerar već je kazao da će koalicija zaštititi ministra vanjskih poslova, koji u njegovoj Vladi nije pravio “veće greške”, te da nema nikakvih razloga da ga smijeni.

Izvor: Agencije