Erjavec se čudi Junckerovoj izjavi o bilateralnom pitanju

Jean-Claude Juncker, Europska komisija
Jean-Claude Juncker: Evropska komisija je nudila pomoć, ali su dvije strane tek u maloj mjeri iskoristile tu mogućnost (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je čuđenje stajalištem predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je u Europskom parlamentu granični prijepor Slovenije s Hrvatskom proglasio bilateralnim pitanjem.

Juncker je u utorak je ocijenio kako je granični spor između Slovenije i Hrvatske i bilateralni i europski problem te da je odgovornost dviju strana riješiti ga.

U obraćanju europarlamentarcima u Strasbourgu, nakon govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o budućnosti Europe, on je rekao kako su “Hrvatska i Slovenija odgovorne za taj problem i moraju ga riješiti”.

Također je kazao kako je EK nudila pomoć u rješavanju spora oko granice, ali da su dvije strane tek u maloj mjeri iskoristile tu mogućnost.

‘Problem EU-a i vladavine prava’

Erjavec je, također, izjavio da će Slovenija, ako Hrvatska ne promijeni stajalište kojim odbija arbitražnu presudu, posegnuti za pravnim sredstvima, prenosi Hina.

“Čudi me što je Juncker kazao da je to bilateralno pitanje, jer je to, zapravo, problem Europske unije i vladavine prava”, kazao je Erjavec u utorak navečer za Slovensku televiziju, komentirajući nastup Junckera u EP-u.

Juncker je kazao da je granični spor dviju članica EU-a njihovo bilateralno pitanje, koje one trebaju riješiti, i da EU više neće uvoziti neriješene sporove država iz regije koje su kandidatkinje za članstvo ili o tome već pregovaraju s Unijom.

Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu i ne želi ju implementirati, čime krši pravila EU-a, kazao je Erjavec, najavljujući da će Ljubljana, ako ne dođe do promjene tog stajališta, uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu.

Ili Komisija, ili sud Unije

Ako EK ne može primorati Hrvatsku da poštuje i implementira arbitražnu presudu, onda će to učiniti sud EU-a, kazao je Erjavec, dodavši da rješavanje spora Slovenije i Hrvatske arbitražom može biti model za rješavanje graničnih prijepora na Balkanu, tijekom pristupnih pregovora s tim državama.

Slovenski šef diplomacije i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, koji je od 2004. godine na različitim ministarskim položajima u više vlada, po ocjeni slovenskih analitičara, svoj “odlučni stav” prema Hrvatskoj tempira prema približavanju parlamentarnih izbora, koji će se održati u lipnju.

Erjavec je za Slovensku televiziju kazao da Hrvatska ima neriješena granična pitanja sa svim susjednim državama, osim s Mađarskom, dok Slovenija ima samo s Hrvatskom.

Izvor: Agencije