Erjavec: Slovenija će priznati Palestinu, bez obzira na druge

Erjavec je kazao da je slovenska odluka u potpunosti u skladu sa standardima EU-a (EPA)

Slovenija će samostalno ići ka priznavanju palestinske države, najavio je danas slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, izrazivši očekivanje da će Parlament Slovenije o priznavanju Palestine raspravljati na plenarnom zasjedanju u martu ili aprilu.

Erjavec je to izjavio nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i ministrima EU-a zaduženim za vanjska pitanja u Briselu, prenosi STA.

“Slovenija ima nezavisnu vanjsku politiku i ne znam zašto bismo sada trebali čekati druge”, rekao je šef slovenske diplomatije, istakavši da nema sumnje da će Slovenija priznati palestinsku državu jer je to pitanje vladajuća koalicija usaglasila.

Erjavec je izrazio uvjerenje da će se, dugoročno, pokazati da je “Slovenija donijela pravu odluku u pravom trenutku”.

Abbas pozdravio signale Slovenije

Prema njegovim riječima, Abbas je pozdravio aktivnosti Slovenije i rekao da je to važan signal za druge zemlje članice EU-a koje još nisu priznale palestinsku državu.

Erjavec je o planu Slovenije razgovarao i s kolegama iz Francuske, Portugala, Belgije, Luksemburga i Irske, za koje kaže da svi oni u načelu podržavaju slovenske napore, a neki vjeruju i da je to korak u dobrom pravcu.

Francuskoj je, navodi slovenski ministar, potrebno još neko vrijeme jer želi vidjeti šta će se dogoditi s bliskoistočnim procesom, a francuski ministar vanjskih poslova snažno podržava odluku Slovenije.

Upitan je li zabrinut zbog potencijalnih političkih ili ekonomskih posljedica takve odluke, Erjavec kaže da nas historija uči šta se dogodilo nakon što su neke zemlje priznale palestinsku državu, ali da posljedice ne bi trebale spriječiti Sloveniju u tome.

Rješenje s dvije države

“Mi branimo rješenje zasnovano na dvije države”, rekao je Erjavec, dodavši da je slovenska odluka u potpunosti u skladu sa standardima EU-a.

Dosad je deset država članica EU-a priznalo palestinsku državu: Bugarska, Poljska, Malta, Kipar, Češka, Slovačka, Mađarska i Rumunija učinili su to 1988, Portugal 2012, a Švedska 2014. godine, podsjeća slovenska agencija.

Izvor: Agencije