Erjavec: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku Sudu EU-a

Erjavec je nezadovoljan 'neutralnim' tonom Jean-Claudea Junckera u vezi s provođenjem arbitraže (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je provođenje arbitražne presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, te da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu Evropske unije u Luksemburgu.

“Nije riječ o političkom pitanju, kako bi to htio prikazati Juncker, nego o pitanju prava”, kazao je Erjavec za Slovensku televiziju, reagirajući na Junckerove izjave koje je dao u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Juncker je u srijedu na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Plenkovićem kazao da u tom sporu EK ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu “da pomogne”, prenosi Tanjug.

“Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to učiniti”, rekao je Juncker.

Prihvatanje arbitraže

Hrvatski premijer ponovio je tom prilikom da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsjetio da je slovenskoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to “odličan temelj za dogovor”.

Vlada Slovenije više je puta u posljednje vrijeme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o provođenju arbitražne presude, a Erjavec je i u srijedu, nezadovoljan “neutralnim” tonom Junckera, od koga Slovenija očekuje veći angažman na primjeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštivanja arbitražne presude tužiti Hrvatsku Sudu Evropske unije.

Izvor: Agencije