Erjavec: Slovenija treba priznati Palestinu i bez EU

Erjavec rekao kako se boji da će Netanyahu nastaviti dosadašnju politiku, koja onemogućava mirovno rješenje (Getty Images)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako će predložiti Vladi da Slovenija prizna nezavisnu Palestinu do kraja godine, bez obzira na to hoće li to učiniti i neka druga država Evropske unije.

U razgovoru za Slovensku televiziju Erjavec je rekao kako u okviru EU postoji dogovor da se ide u zajedničko priznanje suverene i nezavisne Palestine, ako je prizna još jedna država EU. Međutim, postoji mogućnost da se to neće dogoditi, pa će u tom slučaju predložiti Vladi da Slovenija u priznanje ide sama.

“S nekim smo članicama u tijesnim vezama i za sada se čini da nećemo biti sami, ali u politici brzo može doći do promjene stava. Zato ću Vladi predložiti da mi sami priznamo Palestinu, ako to ove godine ne učini nijedna druga članica”, kazao je Erjavec. 

Dodao je da će Vlada o tome raspravljati odmah nakon što se formira nova izraelska Vlada i kako se boji da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastaviti dosadašnju politiku, koja onemogućava mirovno rješenje po načelu suživota dvije nezavisne države i da će nastaviti gradnju nezakonitih izraelskih naselja na palestinskim teritorijama.

Problemi stavljeni ispod tepiha

Erjavec se u razgovoru osvrnuo i na sukob u Ukrajini, rekavši da Slovenija smatra kako se ukrajinski problem ne može riješiti pukim jačanjem ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Osvrćući se na odnose Slovenije s drugim državama regije i za Sloveniju problematična pitanja, kao što su devizna štednja građana Hrvatske i BiH u podružnicama Ljubljanske banke, granični spor s Hrvatskom, pitanje “izbrisanih” neslovenaca i kršenje prava radnika iz BiH u Sloveniji, Erjavec je rekao da je težina tih pitanja pala na sadašnju slovensku Vladu, iako su ona nastala u prošlosti, te bi bilo najbolje da su riješena odmah nakon nastanka novih država.

“Mislim da je pravo vrijeme za rješavanje svih tih pitanja bilo devedesetih godina, ali su se stavljala ispod tepiha, pa smo danas u situaciji da se i njima moramo baviti.”

“Tada su se ta pitanja, kad više nije bilo Jugoslavije, mogla lakše riješiti i postići novi dogovor o određenim stvarima, ali očito tada nije bilo prave političke volje, niti u Sloveniji niti kod drugih nasljednica”, kazao je.

Erjavec je predsjednik Slovenske demokratske stranke penzionera (DESUS), koja je članica koalicije premijera Mire Cerara, a na mjestu ministra vanjskih poslova je u trećoj koalicijskoj vladi zaredom.

Izvor: Agencije