Erupcija vulkana u Guatemali, lava tekla ulicama

Najmanje 38 osoba je poginulo, a više od 200 je povrijeđeno u Guatemali nakon što je eruptirao vulkan Fuego, izbacujući rijeku usijane lave, gusti crni dim i pepeo, koji su poput kiše pali na glavni grad Guatemala City i druga područja u toj centralnoameričkoj zemlji, javlja Reuters.

“Rijeka lave ugrozila je selo Rodeo, ima povrijeđenih, izgorjelih i mrtvih ljudi”, izjavio je generalni sekretar guatemalske Agencije za katastrofe Sergio Cabanas.

Navodi se kako se očekuje rast crnog bilansa poginulih u ovoj nesreći.

Danas je Gvatemalu pogodio i zemljotres od 5,2 stepeni, nakon kojeg je uslijedila nova erupcija vulkana Fuego, prenose agencije.

Lava tekla ulicama

Jedna pepelom pokrivena žena rekla je novinarima da se lava izlila kroz polja kukuruza i izrazila bojazan da je broj mrtvih još veći.

“Nisu svi uspjeli pobjeći, mislim da su ostali pokopani pod lavom”, rekao je Consuelo Hernandez lokalnoj medijskoj kući Diario de Centroamerica.

 

 

Dok je lava tekla ulicama sela, pripadnici službe za spašavanje obilazili su kuće u potrazi za zarobljenim stanovnicima, javljaju mediji.

Blokada aerodoroma

Erupcija je prouzrokovala zatvaranje jedine piste na međunarodnom aerodromu La Aurora u Guatemala Cityu. Uprava za civilnu avijaciju Guatemale izvijestila je da je pista zatvorena zbog vulkanskog pepela, kako bi se mogla garantovati sigurnost putnika i aviona.

Vulkan se nalazi na 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada, u blizini Antugue, grada poznatog iz kolonijalnog razdoblja, danas popularnog zbog turizma i plantaža kafe.

Ogromni oblaci dima mogli su se vidjeti iz različitih dijelova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri guatemalske regije uznemirio je stanovništvo. Vlasti od građana traže da ostanu mirni.

Glasnogovornik Uprave za sprječavanje nacionalne katastrofe David de Leon izjavio je kako je promjena pravca vjetra kriva za padanje vulkanskog pepela po raznim dijelovima grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije