ESA planira rudariti na Mjesecu

Mnoge svemirske agencije vjeruju kako je rudarenje na Mjesecu ključno za uspostavu stalnih lunarnih baza ili kolonija (EPA)

Evropska svemirska agencija (ESA) planira početi rudariti na Mjesecu do 2025. godine, prenose agencije.

S tim ciljem ESA je potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane koji bi trebao proučiti i pripremiti misiju za vađenje regolita, Mjesečeva kamena.

Regolit prekriva cijelu površinu Zemljinog pratioca do dubine od najmanje 3,5 metra i mogao bi se preraditi da se dobiju kisik, voda i potrebno gorivo. 

Mnoge svemirske agencije vjeruju kako je rudarenje na Mjesecu ključno za uspostavu stalnih lunarnih baza ili kolonija.

Robotska oprema

„Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održiva lunarnog istraživanja i ova studija je dio sveobuhvatnog plana ESA-e da Evropu učini partnerom u tom istraživanju“, rekao je jedan od direktora agencije David Parker.

ArianeGroup, evropski konzorcij za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mjesec, nego robotske opreme.

„Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mjesecu i ArianeGroup će stoga podržavati sve postojeće i buduće europske projekte kako bi Europa imala neovisan i suveren pristup svemiru“, rekao je prvi čovjek tvrtke Andre-Hubert Roussel.

Izvor: Agencije