ESM prodao prve kratkoročne obveznice

Međunarodni investitori potraživali su zapise u iznosu većem od šest milijardi eura (AP)

Novi trajni fond za spašavanje eurozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), uspješno je pokrenuo program prodaje obveznica u cilju prikupljanja sredstava za eventualnu pomoć krizom pogođenim zemljama, zabilježivši veliku tražnju dužničkih obveznica.

ESM je u utorak prodao tromjesečne obveznice u vrijednosti od 1,9 milijardi eura, a međunarodni investitori potraživali su zapise u iznosu većem od šest milijardi eura, javila je njemačka televizijska mreža Deutsche Welle.

Finansijski direktor ESM-a Christophe Frankel izjavio je da rezultati aukcije pokazuju kako investitori “imaju povjerenja” da će trajni mehanizam spašavanja uspješno preuzeti obaveze svog prethodnika, privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Povjerenje u fond

Investitori su povjerenje u novi fond iskazali time što su pristali na negativne kamatne stope od minus 0,0324 posto.

Novopostavljeni japanski ministar finansija Taro Aso izjavio je u srijedu da će Vlada u Tokiju kupiti obveznice evropskog spasilačkog fonda, ne precizirajući kada će se to desiti i koji iznos zapisa će Japan kupiti.

On je napomenuo da će nova Vlada iskoristiti devizne rezerve kako bi platila obveznice, dodajući da će to učvrstiti ulogu Japana kao jednog od najvećih trgovinskih partnera Evrope.

“Stabilizacija finansijske krize u Evropi doprinijet će stabilnosti svjetskih valuta, uključujući jen”, zaključio je Aso.

Izvor: Agencije