Estonija preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

Estonija prvi put u svojoj historiji preuzima rotirajuće, šetomjesečno predsjedavanje Evropskom unijiom (EPA)

Estonija, koja je preuzela predsjedavanje Evropskim vijećem, kaže da se zalaže za proširenje EU-a.

Uradit ćemo najbolje što možemo da tokom našeg predsjedavanja načinimo konkretne korake naprijed, poručuju iz Talina u izjavi za Tanjug.

Uloga zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a najvećim dijelom se odnosi na obavljanje administrativnih poslova, što uključuje predsjedanje ministarskim sastancima i organiziranje pregovora između zemalja članica i Evropskog parlamenta, na kojima se usaglašavaju zakonodavni prijedlozi.

Estonija u subotu prvi put u svojoj historiji preuzima rotirajuće, šetomjesečno predsjedavanje EU-om.

Fokus na četiri oblasti

Zbog Brexita, Estonija je preuzela predsjedništvo šest mjeseci ranije nego što je planirano.

U drugoj polovini ove godine trebala je predsjedavati Velika Britanija, a Estonija nakon nje, u prvoj polovini 2018. godine.

Nakon što je Velika Britanija odustala od predsjedavanja, sve je pomaknuto za šest mjeseci.

Iznoseći planove predsjedavanja, premijer Estonije Juri Ratas kaže da će cilj njegove zemlje biti “ujedinjenija, sigurnija i snažnija EU”.

“Estonija će se fokusirati na četiri oblasti: otvorena i inovativna evropska ekonomija, sigurnost Evrope, digitalna agenda sa slobodnim protokom podataka u EU i Evropa koja je održiva i sveobuhvatna”, poručio je estonski premijer.

Zvanični Talin ističe da nabrojane oblasti ne znače da proširenje EU neće biti u centru pažnje i podvlače da se “Estonija uvijek zalagala za proširenje”.

“Estonija je uvijek podržavala proširenje i mi ćemo učiniti najbolje što možemo kako bi se tokom našeg predsjedavanja napredovalo i kako bi se učinili konkretni koraci u toj oblasti”, izjavio je za Tanjug glasnogovornik estonskog predsjedavanja Juri Laas.

Politika proširenja

Estonija, koja je od Malte preuzela predsjedavanje EU-om, naglašava da će nastaviti podržavati primjenu politike proširenja EU-a, koju vidi i kao “širi radni okvir sigurnosti, stabilnosti i vladavine prava u Evropi”.

“Naš pristup se bazira na principu da zemlje koje poštuju i promoviraju ključne vrijednosti EU-a i ispunjavaju striktne, ali i fer uslove, trebaju napredovati na putu eurointegracija”, objašanjava se u saopćenju.

Tokom predsjedavanja, Estonija će organizirati 45 događaja u vezi s digitalnim temama, a 29. septembra u Talinu organiziraju samit čelnika EU-a, koji će biti posvećen tom području.

Izvor: Agencije