Estonske banke obavile transakcije od 1.100 milijardi dolara

Podaci o mogućim nivoima pranja novca preko Estonije postupno su se razotkrivali zadnjih nekoliko mjeseci (EPA)

Banke aktivne u Estoniji, koja je u centru afere pranja novca u što je bila upletena Danske Bank, obavile su od 2008. do 2017. godine prekogranične transakcije u vrijednosti većoj od 1.000 milijardi dolara, objavila je Centralna banka.

Estoniju trese afera od kako je otkriveno da se u toj članici Evropske unije s oko 1,3 miliona stanovnika prao novac iz Rusije, Moldavije i Azerbejdžana preko nerezidentnih bankovnih računa.

Podaci o prekograničnim transakcijama, koje je prvi razotkrio Bloomeberg, govore da je operacija pranja novca preko te baltičke države, u koju je bila upletena estonska podružnica danske banke Danske Bank, daleko veća nego što se isprva mislilo.

Sumnjiva plaćanja

Prema Centralnoj banci Estonije ukupne prekogranične transakcije iznosile su 1.100 milijardi eura, a to obuhvata sva plaćanja – i rezidentne, i nerezidentne transakcije.

Centralna banka nije objavila smatra li bilo koja od tih plaćanja sumnjivima.

U izjavi Centralna banka kaže kako promet po nerezidentnim računima čini “samo dio te svote”, a za stručnjake to je iznenađenje.

“To govori da Danske Bank nije usamljena i da se problem odnosi i na druge banke”, rekao je stručnjak za pranje novca Jakob Dedenroth Bernhoft, koji živi u Kopenhagenu.

Podaci o mogućim nivoima pranja novca preko Estonije postupno su se razotkrivali zadnjih nekoliko mjeseci.

U maju su podaci estonske finansijske obavještajne službe pokazali kako je više od 13 milijardi eura bilo oprano kroz banke u toj zemlji od 2012. do 2016. godine, od čega je najmanje 7,3 milijarde eura bilo preko nerezidentnih bankovnih računa.

Prošli mjesec je Danske Bank iz Danske u internom izvještaju objavila kako su plaćanja u ukupnoj vrijednosti od 200 milijardi eura, od čega je velik dio označen kao “sumnjiv”, bila obavljena preko njene estonske podružnice između 2007. i 2015. godine.

Krivična prijava investitora

Zbog skandala je izvršni direktor Danske Banka podnio ostavku 19. septembra, jer je istraga koju je banka naručila otkrila propuste u prijašnjem nadzoru i poštivanju propisa u Estoniji.

Taj 54-godišnjak bio je nadležan za međunarodne operacije Danske Banka, uključujući i one u Estoniji, od 2009. do 2012. godine.

Američki investitor Bill Browder u julu je podigao krivičnu prijavio protiv Danske Banka u Danskoj i Estoniji.

Izvor: Agencije