ETA neće dobiti ništa u zamjenu za razoružanje

Baskijska organizacija ETA neće dobiti ništa zauzvrat od španske Vlade nakon što u subotu preda oružje te se mora što prije raspustiti, izjavio je Inigo Mendez de Vigo, ministar kulture i glasnogovornik Vlade u Madridu.

“ETA neće dobiti ništa zauzvrat, nikakvu političku korist. Jedino što očekujemo je da preda oružje, raspusti se i pomogne razjasniti neriješene slučajeve te da se izvini žrtvama”, rekao je on.

U petak je ETA saopćila kako više nije oružana grupa te da su njeno oružje i eksploziv u rukama posrednika.

U zatvorima u Španiji i Francuskoj

Ono bi trebalo biti predano u subotu francuskoj policiji pored grada Bajone, na jugozapadu Francuske, za što je zadužena grupa aktivista.

ETA je 2011. godine obustavila oružane aktivnosti, ali nije bila predala oružje, niti se raspustila.

U saopćenju nije navela nijedan zahtjev.

Više od 300 njenih pripadnika i osoba bliskih organizaciji nalazi se u zatvorima u Španiji i Francuskoj.

Grupe i stranke koje se zalažu za nezavisnost traže “oslobađanje političkih zatvorenika” i njihovo odsluženje kazni u Baskiji ili blizu nje.

“Naš stav je isti od 2011. godine, kada je premijer Mariano Rajoy preuzeo funkciju”, rekao je De Vigo. “ETA se mora raspustiti.”

Vladajuća Narodna stranka desnog centra tvrdi da je grupa koja se nalazi na popisu terorističkih grupa poražena nakon policijskih akcija i lanjskog hapšenja njenih visokopozicioniranih članova.

‘Baskija i sloboda’

“Ništa ne dugujemo ETA-i, niti ćemo im išta dati”, istaknuo je ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido u saopćenju.

Euskadi Ta Askatasuna, što na baskijskom jeziku znači Baskija i sloboda, nastojala je tokom pet decenija stvoriti državu Baskiju na području sjeverne Španije i jugozapadne Francuske, gdje živi oko 2,3 miliona stanovnika.

Pripisuje joj se 829 ubistava, uglavnom u bombaškim napadima, od 1959. do 2010. godine.

Izvor: Agencije