ETA spremna na pregovore o raspuštanju

Posljednji napad njeni su pripadnici izvršili u Španiji u augustu 2009. (AFP)

Baskijska separatistička grupa ETA objavila je kako je spremna pregovarati s francuskom i sa španskom vladom o svojem raspuštanju, godinu dana nakon što je najavila kraj 40-godišnje oružane borbe.

Organizacija želi razgovarati o “načinima na koje će biti realiziran povratak kućama zatvorenika i baskijskih političkih izbjeglica, o načinima i razdoblju u kojem će se realizirati razoružanje, o raspuštanju oružanih struktura, potom o demobilizaciji pripadnika ETA-e te o fazama i razdoblju kojemu će se ostvariti demilitarizacija ETA-e”, stoji u saopćenju objavljenom na online portalu baskijskoga lista Gara, navodi agencija Hina.

Proces bi, kako piše, omogućio da se primjeni “okončanje oružanih sukoba” najavljeno 20. oktobra 2011.

No ETA dotad nije obećala ni razoružanje niti “raspuštanje” koje zahtijevaju Španci i Francuzi.

Baskijska grupa, oslabljena brojnim hapšenjima tokom posljednjih nekoliko godina, koje su provele španska i francuska policija, predložila je svojevrstan dnevni red dijaloga, uvjeravajući kako vlade obiju zemalja tačno znaju u kakvoj je poziciji.

U ETA-i su spremni “poslušati i analizirati” prijedloge vlada Španije i Francuske.

Dogovor bi doveo do konačnog završetka oružanih sukoba i napada, stoji u ETA-inom saopćenju koje je u integralnoj verziji objavljeno u nedjeljnom izdanju lista Gare.

ETA, na popisu terorističkih organizacija u SAD-u i u zemljama EU-a, smatra  se odgovornom za smrt 829 ljudi.

Posljednji napad njeni su pripadnici izvršili u Španiji u augustu 2009.

Izvor: Agencije