Etiopija: Jedna osoba poginula, 132 povrijeđene

Najmanje 15 osoba je teško povrijeđeno u napadu (EPA)

Jedna je osoba preminula, a 132 su povrijeđene u subotu u napadu granatom na politički skup u Etiopiji na kojem je govorio novoizabrani premijer Abiy Ahmed, objavio je ministar zdravstva te zemlje Amir Aman.

“Jedna je osoba preminula u bolnici. Želim izraziti saučešće porodici i etiopskom narodu”, napisao je Abiy Ahmed na Twitteru. “To što se dogodilo je tužno no nikad neće uništiti naše jedinstvo.”

Napad je izveden u minutama nakon što je premijer završio govor u centru grada na trgu Meskel, prvi skup takve vrste otkako je preuzeo dužnost.

Girma Kassa, zamjenik policijske uprave u Adis Abebi, rekao je za državnu televiziju da je stotinu ljudi povrijeđeno u napadu, od kojih 15 “teško”.

Skup koji je privukao desetine hiljada ljudi, bio je organiziran kao podrška 41-godišnjem Abiyu koji je dužnost preuzeo u aprilu.

„Bila je riječ o granati. Neko je pokušao baciti je na pozornicu gdje je bio premijer”, rekao je Seyoum Teshome, član organzacijskog odbora skupa.

Neuspješan pokušaj

Premijer je napad opisao kao “neuspješan pokušaj snaga koje ne žele da se Etiopija ujedini”.

Novi premijer je rekao da je spreman potpuno provesti mirovni sporazum sa Eritrejom potpisan 2000. godine, nakon dvogodišnjeg rata između dvije susjedne zemlje koji je međutim završio zastojem i gomilanjem vojnih snaga tih zemalja.

Napad je osudila i susjedna Eritreja.

Izvor: Agencije