Etiopija neće razgovarati sa Egiptom o Nilu

Brana Veliki preporod, koja je 21 posto izgrađena, bit će snage 6.000 megavata (AP)

Etiopija nije spremna da pregovora sa Egiptom povodom etiopske izgradnje hidroelektrane na jednoj pritoci Nila, saopćila je Vlada u Adis Abebi, u vrijeme jačanja konfrontacije sa Kairom oko tog projekta.

Vlada Egipta je ove sedmice saopćila da će zatražiti od Etiopije obustavljanje tog projekta nakon što je taj njegov južni susjed počeo da skreće tok rijeke radi izgradnje brane, vrijedne 4,7 milijardi dolara, koja će postati najveća hidroelektrana u Africi.

Etiopija je saopćila da je pozvala na razgovor egipatskog ambasadora radi objašnjenja izjava političara u Kairu koji su savjetovali egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju da preduzme odlučnu akciju radi obustavljanja izgradnje te brane, prenosi Reuters.

Glasnogovornik etiopskog premijera je rekao da “pozicija Kaira o toj brani nije jasna i da zabrinutost Kaira nije naučno utemeljena”.

Decenijski spor

Zemlje koje dijele rijeku Nil se decenijama spore oko korištenja njenih voda, često podstičući strahovanja da bi te razmirice mogle prerasti u ratni sukob.

Etiopija je donijela planove o investiranju više od 12 milijardi dolara u iskorištavanje rijeka koje teku njenim visoravnima, kako bi postala vodeći afrički izvoznik električne struje.

Brana Veliki preporod, koja je 21 posto izgrađena, bit će snage 6.000 megavata i od ključne je važnosti za Etiopiju u ostvarenju njenog cilja da postane najveći afrički izvoznik struje.

Kairo tvrdi da Etiopija nije ispravno razmotrila uticaj te brane na Nil, ukazavši da izvještaj koji su zajednički sastavili stručnjaci Egipta, Sudana i Etiopije nije dovoljan.

Izvor: Agencije