Etiopija od Londona traži povrat ukradenog blaga

Artefakti, među kojima su zlatna kruna, zlatni kalež i kraljevska vjenčanica, ukradeni su nakon osvajanja Meqdele 1868. godine (Muzej V&A)

Etiopski artefakti koje su ukrali britanski kolonijalisti tokom 19. stoljeća izloženi su u Londonu, no etiopski čelnik navodi kako blaga pripadaju Adis Abebi i trebaju biti vraćena pravim vlasnicima.

Etiopija se nada kako će izložba u muzeju Victoria and Albert u Londonu, koja ostaje na rasporedu do juna 2019. godine, pomoći pri eventualnom povratu izgubljenih blaga.

Artefakti, među kojima su zlatna kruna, zlatni kalež i kraljevska vjenčanica, ukradeni su nakon osvajanja Meqdele – prijestolnice u planinama gdje je stolovao tadašnji vladar Etiopije, car Tewodross II, 1868. godine.

“Prikazivanje ukradenih stvari iz Meqdele javnosti je pozitivna stvar. Nadamo se kako će to stvoriti pritisak na njih [muzej] koji će nam pomoći u nastojanjima da vratimo artefakte tamo gdje pripadaju”, izjavio je za Al Jazeeru Dasalegn Abebaw, direktor etiopskog Odjela za sakupljanje, kategorizaciju i inspekciju kulturne baštine.

Prijedlog dugoročne pozajmice

Zvanična Adis Abeba je 2007. godine pokrenula formalni zahtjev za restituciju kako bi se ukradena blaga vratila Etiopiji.

“Dobro je što su ove stvari prikazane javnosti, pa ih ne moramo tražiti drugdje. Njihovo izlaganje će nam pomoći da ih vratimo”, navodi Abebaw.

U intervjuu za britanski list Guardian, direktor V&A Tristram Hunt rekao je kako bi muzej razmotrio mogućnost pozajmice ovih blaga Etiopiji.

“Najbrži način, ukoliko Etiopija želi ove stvari izložiti, dugoročna je pozajmica, to bi bio najlakši put”, istakao je on.

No, mnogi u Etiopiji smatraju kako povratak artefakata ne bi trebao biti stvar pregovora.

“Uzeli su tuđe stvari. To je kriminal i za to se trebaju izviniti”, smatra Elizabeth Wolde Giorgis, direktorica Instituta za etiopske studije na Univerzitetu Adis Abeba.

“Nijedan evropski artefakt nije ukraden i odnesen u Afriku. Pa tako, zašto bi bilo uredu za britanski muzej da ima ukradena afrička blaga? I da se ne izvine za to?”

Vraćen obelisk Axum

Tokom 2005. godine veliki 1.700-godišnji granitni obelisk vraćen u Etiopiju iz Italije, 68 godina nakon što su ga ukrale trupe fašističkog italijanskog lidera Benita Mussolinija.

Obelisk Axum se smatra jednim od vjerskih nacionalnih blaga Etiopije.

Italijanske trupe su uzele obelisk 1937. godine i prebacile ga u Rim, gdje je bio do 2005. godine, uprkos dogovoru Ujedinjenih naroda da se on vrati u Etiopiju.

Vraćen je iz Rima u sjeverni etiopski grad Axum, gdje su ga dočekale hiljade Etiopljana uz molitve.

Izvor: Al Jazeera