Etiopija: Raste privreda, kriza ljudskih prava

U predgrađu Sabata u Adis Abebi radnici pripremaju cvijeće za izvoz. Uzgoj cvijeća relativno je nova industrija u Etiopiji. U samo nekoliko godina ova zemlja postala je četvrti izvoznik cvijeća u svijetu.

“Uzgoj cvijeća i hortikultura uopćeno znatno doprinose lokalnoj ekonomiji kada je riječ o stranim prihodima. Kad sam se počeo baviti ovim poslom, taj sektor je donosio nekoliko stotina hiljada, a danas govorimo o godišnjim prihodima od izvoza koji iznose blizu 300 miliona dolara”, kaže Tsegaye Abebe, poljoprivrednik.

Sve je to dio državne politike, čiji je cilj razvoj ekonomije kroz poljoprivredu. U proteklih deset godina izgrađene su hiljade kilometara puteva.

U Etiopiji se razvija i prva gradska željeznica na afričkom kontinentu. Svrha navedenih projekata je lakši transport poljoprivrednih proizvoda do tržišta i razvoj farmi.

Ali, kritičari ekonomskog razvoja Etiopije ističu kršenja ljudskih prava, neka od njih upravo u ime razvoja.

Također, tvrde da u zemlji nema istinske demokratije i dovode u pitanje održivost ekonomskog puta kojim zemlja ide, izvještava reporter Al Jazeere Mohammed Adow.

Novinarka bez potpune slobode

Novinarka Reeyot Alemu je prije nekoliko dana puštena iz zatvora, gdje je provela više od četiri godine, zbog optužbi za terorizam.

“Moja sloboda nije potpuna. Mnogi novinari još su iza rešetaka, iako nisu učinili ništa loše. U zatvoru su i opozicione i vjerske vođe, koje su jednostavno otvoreno govorile šta misle”, kaže novinarka Alemu.

Etiopska opozicija oporavlja se od teškog izbornog poraza u maju. Vladajuća stranka tvrdi da je tada osvojila svih 547 mjesta u Parlamentu.

“To nije bila izborna krađa, niti prevara, nego organizirana pljačka glasova”, kaže Merera Gudina, vođa opozicije.

Državni zvaničnici insistiraju da Etiopija ide u pravom smjeru. Analitičari očekuju da će američki predsjednik Barack Obama izvršiti pritisak na Vladu da provede reforme i pozabavi se optužbama za kršenje ljudskih prava, dok će se etiopski zvaničnici u razgovorima s njim potruditi da istaknu razvoj i uspjehe u borbi protiv siromaštva te pojačaju sigurnosnu saradnju sa SAD-om.

Izvor: Agencije