Etiopljanin na čelu Svjetske zdravstvene organizacije

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Pandemija korona virusa otkrila je nejednakosti, globalno i u pojedinačnim državama, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus (AP)

Tedros Adhanom Ghebreyesus, bivši etiopski ministar zdravstva i ministar vanjskih poslova, izabran je u utorak za čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao prvi Afrikanac, uspjevši pobijediti veterana iz Velike Britanije.

Pobjednički etiopski zvaničnik pojavio se nakon sastanka iza zatvorenih vrata u Ženevi kako bi nakon tajnog glasanja u kojem je na drugo mjesto dospio Britanac David Nabarro uzviknuo: „Uspjeli smo! Uspjeli smo!“

„Ovo je pobjednički dan za Etiopiju i za Afriku“, rekao je etiopski ambasador Negash Kebret Botora Reutersu.

Poznat kao Tedros, on je dobio 133 glasa od 185 zemalja članica WHO-a koje su mogle glasati u izboru nasljednika Margaret Chan koja je na čelu UN-ove agencije sa sjedištem u Ženevi bila od 2006. godine.

Organizacija WHO ima zadaću boriti se protiv epidemija i hroničnih bolesti u svijetu.

Zataškavanje krize

Chan je bila kritizirana zbog sporog odgovora WHO-a na epidemiju ebole u zapadnoj Africi 2013. do 2016. u kojoj je umrlo 11.300 osoba.

U posljednjem obraćanju prije glasanja Tedros je ministrima obećao kako će predstavljati njihove interese i osigurati da više zemalja dobije vodeća mjesta u WHO-u.

„Slušat ću vas. Ja sam bio jedan od vas. Bio sam u vašoj koži i mogu vas bolje razumjeti“, rekao im je Tedros.

Smatra se kako on ima približno 50 afričkih glasova, no pitanja o njegovoj ulozi u ograničavanju ljudskih prava u Etiopiji te zataškavanje pojave kolere u toj afričkoj državi, pojavila su se kasnije tokom izbora i zaprijetila mu potkopati podršku.

Nabarro, koji je radio 40 godina u međunarodnom zdravstvu, sebe je predstavio kao „globalnog kandidata“, a Pakistanka Sania Nishtar, treća kandidatkinja u posljednjem krugu izbora, kardiologinja, građanska aktivistica i bivša ministrica, za sebe je rekla kako je u stanju postići dogovor sa svim dionicima u vremenu u kojem se WHO nalazi na „raskršću“.

Izvor: Agencije