Etiopske izbjeglice idu u države Zaljeva

Na sjeveroistoku Somalije, čest prizor su etiopske izbjeglice koje se kreću u malim grupama.

Motoristima se ne savjetuje da ih prevoze. Ipak, neki od njih se zaustave, ponude ih vodom i produže dalje.

 „U Etiopiji nema posla. Tamo su mi ostali otac, majka i cijela porodica. Ja sam im jedina nada. Neću se smiriti dok ne dobijem posao u Saudijskoj Arabiji”, tvrdi Mohammed Omar, etiopska izbjeglica.

Izbjeglice su se zaputile u lučki grad Bossaso, koji je već stekao reputaciju grada krijumčara. Etiopljani se smještaju na jednoj parceli nedaleko od luke. Tu ih žive stotine.

Bijeg od gladi

Rade sve vrste poslova kako bi zaradili novac da plate put do Jemena.

“Znamo da je u Jemenu rat, ali mi bježimo od većeg problema. Od gladi“, kazala je etiopska izbjeglica Wuush Gebremedhin.

“Ove izbjeglice nadaju se poslu i boljem životu u državama poput Saudijske Arabije. No, na putu do tamo ovise o krijumčarima. Veliki broj njih nikad se i ne domogne jemenske obale“, izvijestio Mohammed Adow.

Velikom broju stradalih doprinose maltretiranje, zlostavljanje, silovanje i mučenje, što često koriste krijumčari ljudima.

Vlada somalske pokrajine Puntland kaže da nastoji zaustaviti dolazak etiopskih izbjeglica. Na ulazu u grad su oni koji su tek pristigli. Odatle ih odvode u novootvoreni kamp za izbjeglice.

“Želimo ih ovdje zadržati što je duže moguće. Rat nije najgore šta ih čeka u Jemenu. One koje žele, vratit ćemo u Etiopiju“, zaključio je Yusuf Waays, guverner Puntlanda.

Lokalne vlasti nemaju dovoljno kapaciteta da izađu na kraj sa sve većim brojem etiopskih izbjeglica. Mnogi vjeruju da rješenje njihovog problema ne leži ovdje, nego u državi iz koje dolaze  – u Etiopiji.

Izvor: Al Jazeera