Eto'ov povratak u reprezentaciju Kameruna

Eto'o je prošle godine predvodio bojkot prijateljske utakmice sa Alžirom zbog neplaćenih bonusa igračima (EPA)

Povratak Samuela Eto'oa u nogometnu reprezentaciju Kameruna potvrđen je u utorak kada se ime ovog igrača sredine terena našlo na spisku tima pred odlučujuću utakmicu Kupa afričkih nacija Kamerunaca sa Zelenortskim otocima.

Eto'o je odbio igrati prvu utakmicu nakon što je nazvao pripreme pred prvu utakmicu amaterskim, dok je prošle godine predvodio bojkot prijateljske utakmice sa Alžirom zbog neplaćenih bonusa igračima.

Četverostruki osvajač naslova najboljeg nogometaša godine u Africi prošle sedmice je kazao kako je odlučio da se ponovo stavi na raspolaganje državnom timu nakon susreta sa premijerom Philemonom Yangom.

Eto'o se pojavio na listi 26 igrača pozvanih za utakmicu koja će biti odigrana 14. oktobra u Yaoundeu, a po prvi put će se na mjestu selektora Kameruna pojaviti Jean Paul Akono koji je naslijedio Francuza Denisa Lavagnea. Francuski stručnjak je odbio otkaz nakon prošlomjesečnog poraza u Praiaji (0:2).

Veliki izazovi

Ukupni pobjednik duela Kamerun – Zelenortska otočja plasirat će se na Kup afričkih nacija 2013. godine u Južnoj Africi.

Pozvani su i veterani Pierre Wome (odbrana) i Jean Makoun (vezni red) koji su također bojkotirali nacionalni tim, te bivši mladi reprezentativac Francuske i igrač francuskog Rennesa Jean Armel Kana Biyik, čiji je otac Andre bio utjecajni član kamerunske selekcije koja se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva 1990. godine.

„Moj prvi veliki izazov je bio povratak nekih ključnih igrača koji su suspendirali svoje učešće u nacionalnom timu i pomiriti se sa njima kako bi se vratio mir i jedinstvo uoči ove velike utakmice“, kazao je Akono za Reuters.

„Drugi veliki zadatak nam je pobjeda u ključnom meču, sa razlikom od najmanje tri gola. Znam da će to biti veoma teško jer Zelenortska otočja više nemaju slab tim kao nekada. I oni sada imaju nekoliko profesionalaca u Europi, no kada se sve sabere, siguran sam da ćemo uspjeti“.

Izvor: Agencije