EU: Afere utječu na evropski put Crne Gore

Povodom afere Snimak, skupštinski Anketni odbor saslušao je više državnih i funkcionere DPS-a (Al Jazeera)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Charles Tannock ocijenio je u petak da afere koje potresaju tu državu bitno utječu na njen evropski put i izrazio očekivanje da će one biti rasvijetljene do kraja.

On je rekao da afere kao što su Crne trojke i Snimak treba što prije rasvijetliti, ne zato što tako nalaže Evropa, već zbog crnogorskih građana, koji imaju pravo na to.

Tannock je dodao da Evropa prati način na koji se rasvjetljavaju afere koje potresaju Crnu Goru, jer to utiče na pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

“Pratimo, naravno, oba slučaja s velikim interesiranjem. Formiranje skupštinskog odbora nadležnog za rasvjetljavanje afere Snimak je dobrodošlo, a sada je na političarima i tužilaštvu da procijene situaciju, odnosno u potpunosti razjasne optužbe i izvuku potrebne zaključke”, kazao je on.

Provesti istrage

Tannock je podgoričkim medijima rekao da se od crnogorskih vlasti, ali i pravosudnih organa, očekuje da provedu transparentnu i fer istragu.

Komentirajući aferu Crne trojke, on je naveo da tužilaštvo mora biti odlučno u namjeri da istraži te ozbiljne optužbe.

“Afere imaju zaista veliki utjecaj na pridruživanja Crne Gore Uniji, jer se odražavaju na funkcioniranje i zrelost demokratije u toj državi”, zaključio je Tannock.

Crne trojke i Snimak

Afera Crne trojke odnosi se na tvrdnje bivšeg policajca Brajuška Brajuškovića da su bivši funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova organizirali grupu pripadnika specijalnih jedinica za prebijanje opozicionih političara i novinara.

Afera Snimak vezana je za objavljivanje audio snimaka sa sjednica organa Demokratske partije socijalista na kojima je navodno govoreno o zloupotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Tim povodom formiran je i skupštinski Anketni odbor, koji je saslušao više državnih i funkcionere DPS-a, među kojima i premijera Crne Gore i lidera DPS-a Mila Ðukanovića, a svi oni su negirali navode da je bilo prilikom zapošljavanja bilo favoriziranja članova te partije.

Tužilaštvo Crne Gore provodi istragu o aferi Snimak.

Izvor: Agencije