EU bez datuma za Srbiju, Kosovo i Makedoniju

Nakon cjelodnevne rasprave u utorak, evropski ministri vanjskih poslova odlučili su da nema određivanja datuma za početak pregovora Srbije, Kosova i Makedonije s Evropskom unijom.

Kako je iz Brisela izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, nijedna zemlja nije dobila datume početka pregovora o ulasku u Evropsku uniju, no s njima će se napraviti okvir pregovora.

“Optimistični su u Briselu. Govore o jasnom vremenskom okviru, iako konkretnih datuma nema za Srbiju, Kosovo i Makedoniju”, rekla je ona.

Ako te zemlje postignu napredak, ako zadrže sve što su do sada postigle, na proljeće će Vijeće ministara vanjskih poslova ponovno razmatrati da li će odrediti datume za početak pregovora.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule je rekao kako se nada da će pregovori početi u junu iduće godine.

Dobrosusjedski odnosi

On je ohrabrio Kosovo da provede nove reforme, a po pitanju Srbije, opazio da nema razlike između riječi i djela, što evropski ministri ocjenjuju kao pozitivan znak.

Vijeće je zaključilo da je postignuta nova i pozitivna retorika, te da su konačno definirani normalni odnosi između Beograda i Prištine.

“Za Makedoniju je naglasio da postoji realna mogućnost da postigne taj idući korak”, rekla je Drlja.

Bosna i Hercegovina predstavljena je kao razočarenje za zemlje Zapadnog Balkana. Zabilježen je i pozdravljen napredak ostvaren početkom 2012, ali je nakon toga napravljen korak unazad, zaključili su evropski ministri.

Crna Gora, s druge strane, predstavljena je kao pozitivan primjer i rečeno je da se nalazi pred trenutkom kada bi mogla otvoriti prvo poglavlje pregovora.

Za Hrvatsku, koja postaje članica EU-a 1. jula 2013, rečeno je da ide pravim putem, ali da ima još posla po bilateralnim pitanjima.

Švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt poručio je kako trenutno na Balkanu postoji dobra atmosfera za napredak zemalja, a da su zemlje koje pretendiraju na članstvo u Uniji napravile pozitivne pomake.

Ministri su naglasili važnost dobrosusjedskih odnosa među zemljama koje namjeravaju započeti pregovore o eurointegracijama.

Komentirajući pregovore u Briselu, potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije, rekla je da je Srbija i pohvaljena i ohrabrena. “Imamo razloga da budemo zadovoljni”, kazala je ona.

Potpredsjednica makedonske Vlade za evropske integracije Teuta Arifi je rekla da se od Makedonije traži da investira u dobrosusjedske odnose u regiji.

“I u vezi sa imenom, naglasili su da je dobro raditi na procesu, u okvirima Ujedinjenih naroda, kako bi se to što prije riješilo. Definitivno, ovo je nova strana u našim odnosima s Unijom i ovom odlukom pravimo pomak od statične pozicije, koju smo imali prije nekoliko godina, kada smo dobijali pozitivne izveštaje, a nismo imali nikakve pomake na samitima u decembru. Mislim da trebamo iskoristiti ovu mogućnost”, kazala je Arifi.

Spor oko datuma

Tokom pregovora, spor među članicama nastao je oko formulacije zaključka u kojem će biti spomenut datum, odnosno da li će ga uopće odrediti.

U nacrtu dokumenta, pisalo je da će “Vijeće ponovno razmotriti napredak Srbije u proljeće iduće godine kako bi u junu donijeli odluku o početku pregovora”.

Drlja je istakla kako se svi ministri moraju usaglasiti po pitanju početka pregovora – sve dok je ijedna zemlja članica protiv, to se neće dogoditi.

U nacrtu dokumenta spominje se napredak u pravosuđu, Zakonu o Centralnoj banci i borbi protiv korupcije, ali i da ima mjesta za napredak u oblastima poput diskriminacije, vladavine prava, nezavisnosti ključnih institucija, te odnosa s Kosovom.

Predsjedavajuća, kiparska šefica diplomatije Erato Kozakou-Marcoullis, optimista je po pitanju konačnih odluka za Srbiju i Kosovo.

“Sporna su dva paragrafa u vezi sa Srbijom i  Kosovom o kojima još treba diskutovati, isto tako za Makedoniju. Optimista sam da ćemo, kao i obično, rješenje pronaći u duhu konstruktivne saradnje”, kazala je ona.

Podijeljena mišljenja

Podršku inicijativi da se u zaključcima Vijeća kao datum otvaranja pregovora odredi juni 2013. godine, dale su uz Austriju, Italiju, Kipar i ministri Bugarske i Češke.

Češki ministar  vanjskih poslova Karel Schwarzenberg rekao je da je to učinjeno “zato što je Srbija napravila ogroman napredak u razgovorima sa Kosovom i zaslužuje da bude nagrađena”.

Mada se Njemačka, Velika Britanija i Holandija protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uvjetnog – irska ministrica vanjskih poslova Lucinda Creighton kazala je da će se to sa sigurnošću desiti pod njihovim predsjedanjem, odnosno u prvih šest mjeseci naredne godine.

“Za mene je to veliki prioritet. Već sam posjetila Srbiju i ostvarila kontakte sa njenim predstavnicima. Nadam se da ću to ponoviti u ranoj fazi predsjedavanja i takođe upriličiti posjetu Kosovu. Bitno je da vidimo opipljiv napredak u dijalogu na vrhu”, rekla je ona.

Podršku državama regije na putu ka evropskim integracijama dale su također Slovenija, koja je punopravna članica Unije, te Hrvatska, koja to postaje 1. jula iduće godine.

Izvor: Al Jazeera