EU: Bez mržnje na društvenim mrežama

Cilj kodeksa je da spriječi vrijeđanja i širenje mržnje među različitim vjerskim, rasnim, etničkim i nacionalnim grupama (Reuters)

Zvaničnici Evropske unije postigli su dogovor sa nadležnim kompanijama poput Facebooka, Twittera, Microsofta i YouTubea o brzom uklanjanju svih sadržaja koji upućuju na mržnju i nasilje.

U pisanom saopćenju Evropske komisije se navodi da je dogovor postignut u okviru procesa uspostave novog kodeksa ponašanja i pristojnosti na društvenim mrežama i internetu uopće, prenosi Anadolija.

Shodno dogovoru, administracije društvenih mreža i interneta su dužne da prate sadržaje na njihovim kanalima i uklanjaju ili zabranjuju pristup sadržajima koji potiču na mržnju ili nasilje.

Analiza pritužbi

Kompanije će analizirati sve pritužbe korisnika i u roku od najviše 24 sata donijeti odluku o sadržajima na koje se korisnici budu žalili.

Cilj novog kodeksa ponašanja na internet platformama je da se spriječe vrijeđanja i širenje mržnje među različitim vjerskim, rasnim, etničkim i nacionalnim grupama.

“Internet nije poligon za vrijeđanje i širenje mržnje, već poligon slobode izražavanja. I današnji dogovor sa internet kompanijama je postignut u tom kontekstu”, izjavila je komesarka EU-a nadležna za prava korisnika i potrošača Vera Jourova.

Izvor: Agencije