EU bez odluke, Grčkoj prijeti bankrot

Trenutno je rizik od bankrota veoma velik, izjavio je grčki ministar finansija Yannis Stournaras (AFP)

Grčka je u “veoma velikoj” opasnosti od bankrota, upozorio je u Strasbourgu grčki ministar finansija Yannis Stournaras i pozvao partnere iz Evropske unije (EU) da prepoznaju granice do kojih njegova zemlja može riješiti svoje dužničke probleme.

On je u utorak u Evropskom parlamentu (EP), na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko sljedeće sedmice Grčka ne dobije dugo odlaganu isplatu nove tranše pomoći, odgovorio da bi se “dogodio bankrot.”

“Moramo biti veoma oprezni. Naši partneri vrše pritisak na nas da preduzmemo mjere koje smo ranije prihvatili u zamjenu za finansijsku pomoć. Međutim, trenutno je rizik od bankrota veoma velik”, rekao je Stournaras, prenosi AFP.

Postojanje granica

“Moramo biti oprezni, za sve postoje granice”, upozorio je Stournaras.

Ministri finansija eurozone nisu ni u utorak na sastanku u Briselu donijeli konačnu odluku o isplati sljedeće tranše pomoći Grčkoj od 31 milijarde eura, već su odlučili da 20. novembra održe novi sastanak o ovoj temi.

Predsjedavajući sastancima ministara finansija eurozone Jean-Claude Juncker izjavio je nakon sastanka da je Grčka ostvarila veliki napredak u ispunjenju ciljeva sniženja javnog duga i budžetskog deficita, ali je dodao da zvanična Atina treba primijeniti još neke dodatne mjere.

Juncker je istakao kako će učiniti sve da odluka o isplati nove tranše pomoći Grčkoj bude donijeta na sastanku sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije