EU: Brexit ne smije biti bolji od članstva

Dogovor koji će se jednog dana ponuditi Britaniji ne smije imati toliko prednosti kao što ga ima članstvo, poručeno je iz Brisela (Reuters)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i francuski premijer Bernard Cazeneuve upozorili su Veliku Britaniju da uvjeti pregovora o izlasku te zemlje iz Evropske unije ne mogu biti bolji od onih koje pruža punopravno članstvo u Uniji.

“Najprije moramo razgovarati o uvjetima u kojima će se izlazak provesti, i to u vremenskom okviru predviđenom za pregovore, bez gubljenja vremena”, rekao je Cazeneuve nakon razgovora s Junckerom u Briselu.

Francuski premijer dodao je da se pritom trebaju odbraniti interesi EU-a te da država koja napušta EU ne može imati koristi od boljeg režima nego što ga imaju države članice, prenosi AFP.

Britanski zastupnici odobrili Brexit

Slično upozorenje Londonu uputio je i Juncker. “Složili smo se o ključnoj tački – dogovor koji će se jednog dana ponuditi Britaniji ne smije imati toliko prednosti kao što ga ima članstvo.”

Britanski zastupnici, iako većinom protiv Brexita, prije nekoliko dana odobrili su izlazak zemlje iz Evropske unije premda su neki bili sigurni da čine “historijsku grešku”.

Sa 498 glasova “za” i 114 “protiv” odobrili su prvu fazu rasprave o nacrtu zakona koji će britanskoj premijerki Theresi May omogućiti da počne pregovore o razdruživanju s EU-om. 

Izvor: Agencije