EU: Britanski prijedlog ispod očekivanja

Završen je dvodnevni samit čelnika Evropske unije u Briselu. U fokusu drugog dana razgovora bili su pregovori o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da je prijedlog britanske premijerke o zaštiti iseljeničkih prava “ispod očekivanja”.

Tusk je istakao da su građanska prava prioritet za Uniju i da su taj stav jasno istakli. Naveo je da žele da građanima EU-a i Velike Britanije obezbijediti puna prava.

Smatra da će prijedlog Therese May samo pogoršati situaciju građana, ali da je na pregovaračkom timu da analizira ponudu, dio po dio, kada bude dostavljena na papiru. 

Ostanak u Britaniji nakon Brexita

Theresa May je ponovila da je njena ponuda fer i ozbiljna. Prema njenom prijedlogu, građanima EU-a koji žive i rade u Velikoj Britaniji bilo bi dozvoljeno da ostanu u toj zemlji nakon izlaska iz Unije i bila bi im zagarantovana sva prava. Kaže da će se raspravljati o razlikama prijedloga dviju strana. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je ponudu britanske premijerke “dobrim početkom”, no istakla je da brojna pitanja vezana uz britanski izlazak iz Unije trebaju još biti riješena. 

Austrijski kancelar kazao je kako smatra da prijedlog premijerke Velike Britanije ne obuhvata mnoge druge građane, ali da će on svakako biti predmet rasprave.

“Sasvim je jasno da Brexit nije povoljan za Britaniju. Ekonomski, to će koštati mnogo, a koštat će Britaniju i prosperiteta, to je jasno. Mislim da će posljedice biti potpuno vidljive tek poslije izbora, ljudi će biti bolno svjesni toga”, rekao je Christian Kern. 

Izvor: Al Jazeera