EU će nadzirati vladavinu prava u Poljskoj

Evropska komisija otvara slučaj protiv Poljske zbog navoda o kršenju vladavine prava, a zamjenik predsjednika Komisije Frans Timmermans kaže da se provodi preliminarna procjena situacije.

To bi mogao biti prvi korak prema suspenziji poljskog prava glasa unutar Evropske unije.

Ipak, Timmermans navodi da će Brisel najprije pokrenuti dijalog s Varšavom.

U decembru je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda krenula u pravcu utjecaja na Ustavni sud, koji bi morao biti nezavisna institucija.

U prvim reakcijama poljska vlada navodi da je riječ o uobičajenoj proceduri Evropske unije.

Osim zbog Ustavnog suda, Evropska komisija će ispitati i poteze poljske vlade koji se odnose na medije.

Zakon stupio na snagu

Stupanjem na snagu novog Zakona o javnim medijima u Poljskoj, uslijedili su i prvi otkazi, ali i prva imenovanja.

Konzervativna vlada Jaroslawa Kaczynskog novim je zakonom omogućila da direktore programa javnog RTV-servisa imenuje ministar finansija, odnosno Vlada. Tako je smijenila nekoliko direktora programa, a na listi nepoželjnih našli su se i urednici i novinari.

Nakon četverogodišnjeg rada na prvom programu Poljskog radija, glavni i odgovorni urednik Kamil Dabrowa iznenada je dobio otkaz.

“Čim je zakon stupio na snagu, Odbor direktora dao mi je otkaz, uz službeno objašnjenje da sam prekršio etičke norme. Vlada je pozivala na osnaživanje patriotskog duha, a ja sam svaki sat u program naizmjenično puštao himnu Poljske i himnu Evropske unije. Želio sam slušaoce radija upoznati s opasnostima koje donosi novi Zakon o medijima”, objasnio je Dabrowa.

A onda su ga kaznili.

“Novi zakon nazivaju reformom, ali on ništa ne reformiše. Javni medij pretvara u Vladin medij za propagandu. Novinari ne smiju kritikovati Vladu, jer im prijete otkazima. I novinarima koji su mene podržali sada prijete otkazi”, dodaje.

“Istog dana kada je Zakon o medijima stupio na snagu, uslijedili su otkazi ne samo direktora programa već i urednika i novinara. Na mjesto prvog čovjeka poljske televizije imenovan je član vladajuće stranke Pravo i pravda”, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

‘Lov na vještice’

Sloboda medija ili politički utjecaj na medije, pritisci ili popravljanje lošeg stanja – pitanja su o kojima se posljednjih dana vode žestoke rasprave.

“Sloboda medija” uzvikuju i građani koji ovih dana zbog novog zakona protestuju. Sagovornik Al Jazeere Wojciech Ciesla, novinar poljskog izdanja Newsweeka, tvrdi da u Poljskoj mediji ni ranije nisu bili sasvim slobodni, ali da ih najgore tek čeka.

“Navikli smo na smjene direktora medija nakon promjene vlasti, ali prvi put se odvija u atmosferi lova na vještice, gdje znamo konkretna imena novinara koji su otpušteni i koji se više ne mogu zaposliti u javnim medijima. Ali najgore dolazi u proljeće, jer je plan da svi zaposlenici medija budu otpušteni jedan dan, i ponovno zaposleni kad prođu proces verifikacije. Kakve – ne znamo, nemamo pisani prijedlog, ali smo saznali od političara”, kaže Ciesla.

“Nemojmo zaboraviti da je državna televizija državna. Ona uvijek predstavlja pluralizam mišljenja između političkih stranaka. Da li je dosad takva bila? Mislim da nije, jer je u predizbornom programu za predsjedničke izbore sat vremena posvetila bivšem predsjedniku Bronislawu Komorowskom”, kaže Jakub Kumoch iz Nacionalnog ureda za razvoj pri predsjedničkoj kancelariji. 

Prijetnje Brisela kao da nisu uplašile Varšavu. Zakon je ispratio svoja prva jutra i večeri, život ide dalje, pa i za one koji danas ili sutra, zbog političke nepodobnosti, ostanu bez posla.

Izvor: Al Jazeera