EU će ukinuti skoro sve sankcije Mijanmaru

Luka u Jangonu: EU planira zadržati bilateralni sporazum za poticanje ulaganja u Mijanmaru (Reuters)

U znak otopljavanja odnosa između Evropske unije (EU) i Mijanmara, EU će ukinuti sve komercijalne, ekonomske i individualne sankcije preduzete protiv ove zemlje, a zadržat će embargo na oružje, saznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora.

Sankcije, koje su usvojene kada je Mijanmar bio pod vlašću vojne hunte, ukinute su na godinu dana prošlog aprila, kako bi se pozdravile reforme u pogledu demokratizacije koju je preduzela Vlada Theina Seina nakon njegovog dolaska na vlast 2011. godine, ali su ministri vanjskih poslova Evropske unije, koji su se u ponedjeljak sastali u Luksemburgu, odlučili ukinuti ih definitivno.

Evropske sankcije su podrazumijevale posebno zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za 491 osobu, dok je blizu 60 kompanija i organizacija bilo pogođeno zamrzavanjem imovine.

Udovoljeno Seinovom zahtjevu

Komercijalne i investicijske restrikcije su pogodile 800 preduzeća, aktivnih u oblasti eksploatacije šuma, rudarstva i trgovini dragog kamenja.

Osim toga, 52 preduzeća koja je kontrolirala hunta na vlasti do 2011. godine bila su zahvaćena restrikcijama u pogledu ulaganja.

Thein Sein je u toku posjete Briselu prošlog mjeseca tražio ukidanje sankcija. 

Nakon udvostručavanja iznosa pomoći, koja je dostigla skoro 200 miliona eura za 2012. i 2013. godinu, EU planira zadržati bilateralni sporazum za poticanje ulaganja u ovoj azijskoj zemlji.

Catherine Ashton, šefica diplomatije EU-a, ovim bi povodom trebala doputovati krajem godine u Mijanmar.

Izvor: Agencije