EU će Ukrajini ponuditi novu kreditnu liniju

Hahn je još jednom pozvao Ukrajinske lidere na provedbu reformi (Reuters)

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn najavio je, tokom posjeta Kijevu, kako će Europska unija idućeg mjeseca ponuditi Ukrajini novi, višemilijunski kredit.

„EU će u prosincu ponuditi Ukrajini 500 milijuna eura“, potvrdio je Hahn tokom sastanka s ukrajinskim poslovnim ljudima.

Pojasnio je kako se radi o kreditu koji će biti dodijeljen u okviru programa makrofinancijske pomoći EU-a, koji ima za cilj pomoći Ukrajini da stabilizira gospodarstvo i provede reforme.

Osim toga, 28 članica Unije također je odlučilo podržati Ukrajinu s najmanje 55 milijuna eura kako bi pomogli toj zemlji da provede decentralizaciju i reforme regionalne politike, dodao je Hahn.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ipak je upozorio kako ukrajinska Vlada treba provesti reforme prije nego što može očekivati održavanje donatorske konferencije.

Prvo reforme, pa pomoć

Bruxelles je i ranije odgađao planove za održavanje donatorskog sastanka za pomoć gospodarstvu Ukrajine, pa je Hahn još jednom napomenuo kako datum neće biti utvrđen dok EU „ne vidi čvrste prijedloge o mapi puta za reforme i prve opipljive rezultate“.

„Brzinu će definirati ukrajinska Vlada“, rekao je Hahn, navodeći kako su na listi ključnih reformi – borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i javnih službi, te reorganizacija energetskog sektora.

„Nova Vlada će morati brzo da se baci na posao radi konkretne provedbe reformi. Glasači to očekuju, također i međunarodna zajednica, koja podržava Ukrajinu, a to će biti najači mogući signal da su uzaludni svi napori za destabilizaciju te zemlje“, poručio je Hahn.

EU je već pružila Ukrajini više od 800 milijuna eura u ovoj godini na osnovu nekoliko programa financijske pomoći kako bi pomogla gospodarstvu krizom pogođene zemlje.

Izvor: Agencije