EU će vjerovatno pokrenuti proceduru protiv Poljske

Kritičari vjeruju da zakoni poništavaju nezavisnost pravosuđa (EPA)

Evropska komisija vjerovatno će sljedeće sedmice protiv Poljske pokrenuti proceduru bez presedana koja bi tu zemlju mogla približiti gubitku prava glasa u EU-u, rekao je visoki zvaničnik Unije.

Poljskoj će biti upućeno zvanično upozorenje zbog “ozbiljnog narušavanja” evropskih vrijednosti novim zakonima koji temeljno preobličavaju pravosudni sistem te zemlje.

Čelnici Njemačke i Francuske, Angela Merkel i Emmanuel Macron, rekli su da će podržati Evropsku komisiju ako se odluči za takav korak iako se još nadaju da je moguće postići neki dogovor s Vladom Poljske i izbjeći taj potez.

Evropski komesar za budžet Gunther Öttinger rekao je za njemački radio da će on i njegove kolege “morati sljedeće srijede odlučiti da li da naprave taj korak”.

“Vjerujem da ćemo u srijedu biti spremni inicirati taj korak”, rekao je Öttinger.

Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki pokušao je uvjeriti čelnike na samitu EU-a u Briselu da novi zakoni te zemlje ne krše demokratske vrijednosti.

Politička kontrola pravosuđa

Procedura koju EU razmatra uključuje dva koraka. Prvi je upozorenje članici Unije da krši osnovne vrijednosti, za šta je potrebna kvalifikovana većina zemalja članica. Drugi je korak ukidanje prava glasa državi u Evropskom vijeću, ali to zahtijeva jednoglasnost, a mađarski premijer Viktor Orban obećao je da će spriječiti uvođenje kaznenih mjera protiv Poljske.

Donji dom Parlamenta Poljske usvojio je prošle sedmice dva nova zakona kojima je konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda stekla kontrolu nad Vrhovnim sudom Poljske i Državnim vijećem za pravosuđe, tijelom koje postavlja sudije.

Kritičari vjeruju da ta dva zakona, s drugim ranije usvojenima, poništavaju nezavisnost pravosuđa i stavljaju ga pod političku kontrolu vladajuće stranke.

Zakone tek treba usvojiti Senat, gornji dom parlamenta, što bi se moglo desiti sljedećeg petka, nakon čega ih treba potpisati i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

Izvor: Agencije