Oglasi

EU dala dodatni rok Grčkoj za javni deficit

Evropska unija je pristala na revidiranje godišnjih ciljeva i roka za korekciju prekomjernog grčkog deficita.
Ministri finansija EU-a su ukazali da se procjenjuje da je Grčka već poboljšala svoj strukturni deficitAFP/Getty

Evropska unija (EU) je u utorak odobrila Grčkoj još dvije godine za svođenje njenog javnog deficita u okvir limita EU-a.

Dan nakon što je Grčka pokrenula otkup javnog duga s ciljem smanjenja ogromnog dužničkog bremena za 20 milijardi eura, odobrenje odluke eurozone od 12. novembra daje Atini rok do 2016. umjesto do 2014. godine da svede svoj javni deficit ispod nivoa od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP), prenosi AFP.

Ministri finansija EU-a su, poslije dvodnevnih pregovora o nizu tema - od spasavanja članica do banaka - ukazali da se "procjenjuje da je Grčka već poboljšala svoj strukturni deficit za 13,9 procentnih poena BDP-a, sa deficita u 2009. godini od 14,7 posto BDP-a, na procijenjeni deficit od 1,5 posto u 2012. godini".

Kako se očekuje da ekonomska aktivnost u Grčkoj u periodu 2012-13. bude znatno slabija nego što se prvobitno očekivalo, EU je pristala na revidiranje godišnjih ciljeva i roka za korekciju prekomjernog grčkog deficita.

S obzirom na neophodnost jačanja održivosti grčkog duga, ciljevi za primarni suficit su sljedeći: nulti u 2013. godini, 1,5 posto BDP-a u 2014. godini, tri posto u 2015. godini i 4,5 posto u 2016. godini.

Novi šestomjesečni zapisi

Grčka agencija za upravljanje dugovima PDMA saopćila je da je pokrenula dobrovoljni otkup državnih obveznica po značajno sniženim cijenama, što je uslov za primanje najnovije tranše zajma od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Očekuje se da će program, u vrijednosti od 13 milijardi dolara, doprinijeti stabiliziranju ogromnog javnog duga.

U saopćenju se navodi da su kvalificirani vlasnici obveznica pozvani da do petka dostave grčke vrijednosne papire kako bi im bilo isplaćeno između 32,2 i 40,1 posto njihove nominalne vrijednosti, prenosi AFP.

Učesnicima će biti uručeni novi šestomjesečni zapisi, koje izdaje Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), ukupne vrijednosti do deset milijardi eura.

U martu su grčki privatni kreditori već pristali na otpis blizu 107 milijardi eura vrijednog grčkog javnog duga, a brojne banke i osiguravajuće kompanije u potpunosti su otpisale potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu.

EU i MMF su prošle sedmice dogovorili oslobađanje 43,7 milijardi eura u vidu četiri tranše od decembra do marta, što će Grčkoj pomoći da izbjegne bankrot.

Međutim, zabrinuti da grčki dug ponovo ponovno dostiže neodržive nivoe uprkos otpisu duga od strane privatnih kreditora, međunarodni zajmodavci insistiraju da Atina pokrene niz koraka, uključujući program dobrovoljnog otkupa obveznica.

Izvor: Agencije