EU formira komandni centar za obuke

Evropska unija ima 15 vojnih misija u inostranstvu, a koje se vode u različitim sjedišima (Reuters)

Evropska unija odobrila je danas formiranje novog vojnog komandnog centra za misije za obuku u inostranstvu, nakon što je Velika Britanija odustala od protivljenja da se on osnuje, javljaju svjetske agencije.

Agencija Reuters navodi kako formiranje centra predstavlja posljednji korak u naporima EU da integrira svoje vojske i odbrambene industrije.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini ocijenila je kako je ovo „veoma važna odluka kako bi se ojačala evropska odbrana“.

Dan nakon što je Evropska komisija ponudila 1,5 milijardi eura godišnje za podršku francusko-njemačkih planova za veću odbrambenu saradnju Unije, svih 28 vlada EU-a saglasile su se da komandni centar u Briselu predvodi misije za obuku u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Brojne strane misije

Velika Britanija, i dalje članica EU-a do izlaska ove države iz Unije 2019. godine, odupirala se stvaranju komandnog centra jer je London dugo strahovao da bi stvaranje neke armije EU-a moglo oslabiti nacionalni suverenitet.

No, manje od dvije sedmice prije početka pregovora Velike Britanije o izlasku iz EU-a, London je dao odobrenje na stvaranje komandnog centra.

Reuters podsjeća kako EU ima 15 vojnih misija u inostranstvu, a koje se vode u različitim sjedišima.

Izvor: Agencije