EU formira kontakt-grupu za nove izbore u Venecueli

Nekoliko članica Unije će priznati Juana Guaidoa za privremenog predsjednika, najavila je Federica Mogherini (EPA)

Europska unija će osnovati međunarodnu kontaktnu skupinu sa zemljama Južne Amerike kako bi pomogla rješenje političke krize u Venezueli organiziranjem novih predsjedničkih izbora, najavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. 

“Odluka o priznanju Juana Guaidoa privremenim predsjednikom je povlastica država i nekoliko članica EU će to učiniti”, rekla je Mogherini nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bukureštu.

Nekoliko članica EU, među kojima Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Španjolska, prije nekoliko dana su zatražile od predsjednika Nicolasa Madura da najavi organiziranje novih izbora. Upozorili su ga i da će, ako to ne učini, priznati Juana Guaidoa za predsjednika.

“Razgovarala sam o sljedećim etapama koje bi države članice mogle pokrenuti sljedećih dana i koordinirat ćemo koliko je moguće stajališta”, precizirala je Mogherini.

‘Ne radi se o posredovanju’

“Cilj međunarodne kontaktne skupine je jasan. Treba omogućiti Venezuelcima da se slobodno i demokratski izraze na novim izborima. Ne radi se o posredovanju”, dodala je.

Navela je i kako kontaktna skupina, čiji je prvi sastanak predviđen sljedećeg tjedna u jednoj od država Latinske Amerike, treba u 90 dana donijeti pozitivan rezultat.

Mogherini je upozorila da Europska unija zadržava pravo određivanja novih ciljanih sankcija dužnosnicima Venezuele koji onemogućavaju taj proces.

Zemlje koje su najavile sudjelovanje u međunarodnoj kontaktnoj skupini su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Švedska, Nizozemska  i Velika Britanija u EU te Ekvador, Kostarika, Urugvaj i Bolivija u Latinskoj Americi.

Izvor: Agencije