EU formira štab za vojne operacije izvan bloka

EU, Ursula von der Leyen, Njemačka, Ministraica obrane
Von der Leyen smatra da je poduzet vrlo bitan korak prema evropskoj sigurnosnoj i odbrambenoj uniji (Reuters)

Europska unija u ponedjeljak je odobrila formiranje stožera za svoje vojne operacije izvan bloka, a zaključak zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane zemalja članica EU-a jest da zemlje članice napreduju u jačanju suradnje u pitanjima obrane i žele nastaviti tim putem.

Na sastanku je podržana uspostava zapovjedništva za planiranje i provedbu misija i operacija u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike. Odluka sadrži mjere za poboljšanje sposobnosti EU-a da brže i efikasnije reagira.

Mjere uključuju uspostavu zapovjedništva za vojno planiranje i provedbu unutar postojećih vojnih struktura u Službi EU-a za vanjsko djelovanje, koje će zapovjedati nevojnim misijama EU-a.

Britanija: ‘Nepotrebno dupliranje struktura’

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen izjavila je da su ministri vanjskih poslova EU-a “danas usuglasili i stavili u funkciju Europsko zapovjedništvo za strane misije”.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini izjavila je da će to omogućiti “efikasniji pristup postojećim vojnim misijama obuke koje mi obavljamo”.

Von der Leyen je kazala kako je zamisao da bi one zemlje koje se ne uključe izravno u zapovjedni centar mogle obavljati promatračku misiju.

“Za one koje nisu članice Europske unije, kao što su, npr., Norveška ili Britanija, postoji mogućnost da se selektivno pridruže određenim projektima ili misijama. Norvežani imaju velik interes za to, Britanci imaju velik interes za to”, kazala je. 

Britanija je među onima koji tvrde da EU ne smije bacati novac ulažući u iste stvari kao i NATO.

Dolazeći na sastanak, britanski ministar obrane Michael Fallon izjavio je upravo to, tražeći od europskih partnera da “tješnje surađuju s NATO-om i izbjegavaju nepotrebno dupliranje struktura”.

Von der Leyen je, ipak, izjavila da se na uspostavu zapovjednog centra “dugo čekalo”.

Mogherini: ‘Jasna poruka’

“Poduzeli smo vrlo bitan korak prema europskoj sigurnosnoj i obrambenoj uniji s obzirom na to da smo postali vrlo konkretni”, kazala je Von der Leyen, prenosi Fena od agencije AP.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja je predsjedavala sastankom, izjavila je da su ministri poslali jasnu poruku o boljoj suradnji.

“Ministri vanjskih poslova i obrane na današnjem zajedničkom sastanku poslali su jasnu poruku: postojano napredujemo prema jačanju obrambene suradnje i nastavit ćemo raditi još i više. Riječ je o zaštiti naših građana. Europska unija raspolaže instrumentima koji mogu pomoći Europljanima da preuzmu više odgovornosti za vlastitu sigurnost, da čine više i učinkovitije”, rekla je Mogherini, kao prenosi Hina.

Trenutačno EU predvodi tri misije za vojno osposobljavanje u Somaliji, Srednjoafričkoj Republici i Maliju.

Izvor: Agencije