EU: Gaza i Izrael opasno blizu novog rata

U noći između srijede i četvrtka je došlo do najžešćih sukoba od rata 2014. godine (AP)

Gaza i Izrael se nalaze „opasno blizu“ novog rata poslije nedavnih sukoba, upozorila je Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost, prenose agencije.

„Eskalacija nasilja prethodnih dana opasno približava Gazu i Izrael novom ratu. Prvi prioriteti su održavanje primirja i nedovođenja života civila u opasnost“, rekla je glasnogovornica vanjskopolitičke službe EU-a.

Jedan palestinski bolničar je u petak ubijen tokom protesta na granici Izraela i Gaze.

U noći između srijede i četvrtka je došlo do najžešćih sukoba od rata 2014. godine.

Međupalestinsko pomirenje

Evropska unija je kao „neprihvatljivo” ocijenila Hamasovo ispaljivanje raketa na jug Izraela kao i „druge nasilne i provokativne akcije Hamasa i drugih palestinskih ekstremista protiv Izraela“, dok je Izrael pozvan na uzdržanost.

„Iako ima pravo da se brani, od Izraela se očekuje da nastavi pokazivati uzdržanost i učini sve da izbjegne civilne žrtve u Gazi“, navode iz Unije. Također, izraženo je žaljenje zbog „tragičnog gubitka“ trudne Palestinke i njenog djeteta.

Evropska unija je do sada pružala „svu podršku naporima Egipta i UN-a za smanjivanje tenzija“ u Gazi i želi nastaviti podržavati „međupalestinsko pomirenje kako bi se Gaza i Zapadna obala ujedinile pod jedinstvenom i legitimnom palestinskom vlašću“.

Izvor: Agencije