EU i Kina poručili SAD-u da razmisli o povlačenju iz nuklearnog sporazuma

Nuklearna bomba, Raketa
Moskva poručuje da će biti prisiljena odgovoriti na isti način ako SSAD počnu razvijati nove rakete srednjeg dometa (EPA)

Europska unija i Kina reagirale su u ponedjeljak na američku najavu povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju između SAD i Rusije pozivom na konstruktivan dijalog o tom pitanju i upozorenju Washingtonu da ponovno razmisli o povlačenju iz sporazuma, upozoravajući na negativne učinke takve odluke.

EU je tako pozvala Rusiju i Sjedinjene Države da nastave dijalog kako bi se sačuvao sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa, iz kojeg se Sjedinjene Države žele povući optužujući Rusiju za njegovo kršenje.

Sjedinjene Države i Ruska Federacija trebaju nastaviti konstruktivni dijalog kako bi se sačuvao za taj sporazum i osigurala njegova puna i provjerljiva provedba”, izjavila je u ponedjeljak Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, kako prenosi Hina.

“Dok od Rusije očekujemo da riješi pitanje ozbiljne zabrinutosti u pogledu poštovanja INF-a na stvaran i transparentan način od Sjedinjenih Država očekujemo da razmotri posljedice mogućeg povlačenja iz sporazuma za svoju vlastitu sigurnost, sigurnost svojih saveznika i cijelog svijeta”, navodi EU.

Kina poziva SAD da ‘dva puta razmisli’

Istovremeno je Kina pozvala SAD da “dva puta razmisli” prije nego se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju sklopljenim s Moskvom na završetku ‘Hladnog rata’.

Kina nije potpisnica tog sporazuma i može razvijati nuklearno oružje srednjeg dometa.

Utjecajni republikanski senator Lindsey Graham, blizak američkom predsjedniku, pozdravio je u nedjelju najavu povlačenja iz tog sporazuma.

“Rusi nikada nisu poštivali svoj dio dogovora, a Kinezi razvijaju vlastite programe naoružanja i moramo na to odgovoriti”, rekao je.

“Moram naglasiti da je spominjanje Kine u toj priči o povlačenju iz sporazuma u potpunosti pogrešno”, odgovorila mu je u ponedjeljak Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kazala je kako se nada da će “strane na koje se to odnosi” “dva puta razmisliti” prije nego se povuku iz tog sporazuma, koji je odigrao “važnu ulogu” kada je riječ o stabilnosti u svijetu.

“Jednostrano povlačenje izazvalo bi mnogostruke negativne učinke”, upozorila je na redovitoj konferenciji za novinare.

INF sporazum potpisali su Mihail Gorbačov i Ronald Reagan i tim je sporazumom okončana kriza iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koja je izazvana raspoređivanjem sovjetskih projektila srednjeg dometa SS-20 s nuklearnim bojnim glavama koje su ciljale zapadne prijestolnice.

Riječ je o projektilima dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Trumpove optužbe i rusko odbijanje

Sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa u Europi (INF), potpisan 1987.godine, pridonio je okončanju ‘Hladnog rata’ i predstavlja jedan od stupova europske sigurnosne arhitekture.

Zahvaljujući tom sporazum uništeno je gotovo tri tisuće raketa s nuklearnim i konvencionalnim glavama.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da SAD predviđa izaći iz toga sporazuma koji su potpisali sovjetski i američki čelnici iz tog doba Mihail Gorbačov i Ronald Reagan. 

Trump optužuje Rusiju da ne poštuje taj ugovor “već puno godina”.

Kremlj je, pak, u ponedjeljak objavio da se “kategorički ne slaže” s tim optužbama.

“Rusija je bila i ostaje privržena tom ugovoru”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti na isti način ako Sjedinjene Države počnu razvijati nove rakete srednjeg dometa.

Izvor: Agencije