EU i London u sporu o programu ‘Galileo’

Galileo je namijenjen industriji, vojsci i službama za vanredna stanja i hitnu pomoć. (Arhiva)

Pregovori između Velike Britanije i Evropske unije o saradnji na području sigurnosti nakon Brexita zapeli su na programu satelitske navigacije “Galileo” nakon što je u četvrtak London uputio “snažan prigovor” zbog isključenja iz projekta.

“Galileo” je glavni program EU-ove svemirske strategije i za cilj ima osigurati podatke za navigaciju i postati alternativa GPS-u SAD-a.

Namijenjen je industriji, vojsci i službama za vanredna stanja i hitnu pomoć.

Po Evropskoj komisiji, britanski izlazak iz EU-a znači da ta zemlja više ne može učestvovati u programu “Galileo”, što London osporava.

“Velika Britanija jednostrano je i samostalno odlučila izaći iz EU-a, a to podrazumijeva i napuštanje njegovih programa”, rekao je glavni pregovarač Unije za Brexit Michel Barnier ranije ovog mjeseca i dodao da saradnja u vezi s “Galileom” treba biti postavljena na “nove osnove”.

Razvoj sigurnosno osjetljivih projekata

Po pravlima EU-a, “treće zemlje i njihove kompanije ne mogu učestvovati u razvoju sigurnosno osjetljivih projekata”, rekao je Barnier, ali je dodao da bi Velika Britanija mogla nastaviti koristiti kodirane signale programa.

No, London tvrdi da je njegovo učešće u interesu obje strane i prijeti razviti konkurentski program ako će biti isključen.

Vlada je upozorila da isključenje britanske industrije iz “Galilea” “rizikuje dovođenje do kašnjenja programa do tri godine i stvaranje dodatnih troškova do milijardu eura”.

Također je uputila “snažan prigovor” na isključenje Velike Britanije iz rasprava o sigurnosti u periodu nakon napuštanja 2019. godine, upozoravajući da se time prejudiciraju odluke o budućim sigurnosnim odnosima koje još nisu donesene.

Izvor: Agencije