Britanska Vlada prihvatila nacrt sporazuma o Brexitu

Velika Britanija, Parlament
Glasanje u Londonu o sporazumu očekuje se prije samita EU-a 13. i 14. decembra (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May rekla je danas kako je njena Vlada odlučila podržati predloženi nacrt sporazuma o Brexitu, prenose agencije pozivajući se na BBC.

„Zajednička odluka kabineta je da Vlada treba podržati nacrt sporazuma o izlasku iz EU-a“, kazala je May novinarima ispred sjedišta Vlade Velike Britanije u Downing Streetu 10 poslije petosatnog sastanka.

Ona je navela da će se u četvrtak obratiti Parlamentu, te kako „čvrsto vjeruje“ da je odluka „u najboljem interesu“ Velike Britanije.

Prema njenim riječima, odluka je „u nacionalnom interesu“ i ispunjava obećanje vezano za referendum o Brexitu.

„Ovo je odluka koja će biti pod intenzivnom lupom, ali se odlučivalo između građenja budućnosti države i povratka na početak i neispunjavanja obećanja proisteklih iz referenduma“, rekla je May.

Teško pitanje granice

May je prethodno u Londonu uvjeravala ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020. godine, nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije. 

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori. 

Premijerka May daje sve od sebe da parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit 29. ožujka 2019.

Zagovornici Brexita u premijerkinoj konzervativnoj stranci optužuju je da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavljuju da će glasovati protiv.

Zabrinutost sjevernoirskog DUP-a

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) koja održava na životu manjinsku Vladu Therese May, zabrinuto prati hoće li premijerka postići prihvaćanje sporazuma u parlamentu.

Sastanak britanske vlade predviđen je za 14 sati po mjesnom vremenu. Pet ministara – Dominic Raab, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Michael Gove i Geoffrey Cox, podržat će sporazum, piše dnevnik The Sun.

Europska unija i Velika Britanija usuglasile su nacrt sporazuma o Brexitu koji će premijerka Theresa May predstaviti u srijedu svojim ministrima, priopćila je britanska vlada u utorak nakon više od godinu dana mukotropnih pregovora Londona i Bruxellesa. 

Nejasno je hoće li premijerka May, koju je zapala zadaća da provede prvo povlačenje suverene države iz Europske unije, dobiti potporu zastupnika britanskog parlamenta s obzirom na to da je zagovornici tvrdog Brexita optužuju za popuštanje Bruxellesu, piše agencija Reuters.

“Ministri se sastaju sutra (srijeda) u 14 sati kako bi razmotrili prijedlog sporazuma koji su pregovarači zaključili u Bruxellesu i odlučili o sljedećim etapama”, objavila je Vlada i pozvala ministre da “pročitaju nacrt sporazuma prije  sastanka”.

Sastati bi se u srijedu poslijepodne u Bruxellesu trebali i veleposlanici 27 zemalja EU, prenosi agencija AFP pozivajući se na dva diplomatska izvora. 

Carinski sporazum

Potvrdu o dogovoru dao je agenciji Reuters i visoki dužnosnik EU-a, kako prenosi Hina.

Ranije u utorak irska televizija RTE objavila je da su britanski i europski pregovarači usuglasili tekst o granici u Irskoj, ali da to ne znači da su pregovori o brexitu do kraja zaključeni.

RTE je javila da sporazum uključuje takozvani “backstop”, zaštitni mehanizam koji bi osigurao da granica na irskom otoku ostane otvorena nakon Brexita.

Taj zaštitni mehanizam spriječio bi vraćanje fizičke granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske, države članice EU.

“Bio bi  to carinski sporazum koji bi vrijedio za cijeli teritorij Ujedinjene Kraljevine (UK), a odredbe za Sjevernu Irsku bile bi “dublje” u smislu carina i propisa, napisao je na Twitteru novinar Tony Connelly.

Prema izvorima na koje se RTE pozvao, sporazum predviđa ostanak cijelog UK-a u carinskom sporazumu s EU, a ne samo Sjeverne Irske, kako je isprva predlagao Bruxelles.

Premijerka May sada mora uvjeriti svoju podijeljenu konzervativnu stranku da prihvati sporazum dogovoren s Bruxellesom.

Unutar torijevaca brexitovci strahuju da će takav dogovor prisiliti UK da godinama posluje prema trgovinskim propisima EU i spriječiti istinski prekid veza. 

Partnerska stranka Therese May u parlamentu, mala sjevernoirska stranka DUP koja joj je neophodna za apsolutnu većinu, dugo se borila za to da Sjeverna Irska ne bude tretirana drugačije od ostatka UK-a.

Završetak pregovora mogao bi voditi sazivanju izvanrednog summita EU 25. studenoga na kojem bi sporazum bio potvrđen.

Opća zabrinutost

Vrijeme pritišće i Bruxelles i London jer britanski parlament i parlamenti članica moraju potvrditi sporazum prije datuma brexita, 29. ožujka 2019.

I London i Bruxelles trebaju sporazum koji će osigurati protok trgovine između najvećeg na svijetu trgovačkog bloka i Velike Britanije u kojem se nalazi najveće međunarodno financijsko središte.

May se borila da razvrgne 46 godina članstva u EU bez štetnih posljedica za trgovinu, ali njezin kompromisni plan zabrinjava i zagovornike Brexita i proeuropljane i škotske nacionaliste, sjevernoirsku stranku koja joj održava vladu, a konačno zabrinuti su i ministri u Vladi.

Njezin bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, zagovornik Brexita, optužio je May da je prodala Veliku Britaniju i najavio da će se protiv toga boriti. 

“To je vazalski” pakt, rekao je Johnson i najavio da će glasati protiv neprihvatljivog sporazuma te poručio: “Odbacite ga”. 

Čini se kao da će May sada morati savladati cijelu planinu, piše Reuters i dodaje da je nakon objave vijesti o tome da je usuglašen tekst sporazuma o Brexitu funta porasla.

Izvor: Agencije