EU i SAD: Ubrzati preustroj Federacije BiH

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i Američka ambasada u toj zemlji objavili su u srijedu kako prekidaju s pokušajima da pomognu u preustroju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, optuživši pritom sve strane povezane s tim problemom da snose podjednaku odgovornost za zastoj u kojemu se proces preustroja našao.

“Odgovornost za rješavanje političkog zastoja u Federaciji je na lokalnim čelnicima. Na njihov zahtjev, u proteklim sedmicama smo pokušali olakšati dijalog između političkih stranaka o preustroju federalne Vlade, no sada nemamo drugog izbora nego prekinuti naša nastojanja da u tome pomognemo”, piše u zajedničkoj izjavi.

Sve stranke u Parlamentu ovog bh. entiteta i u izvršnoj vlasti, dodaje se, snose dio odgovornosti u procesu koji traje predugo.

”Pozivamo predsjednika [Federacije Živka] Budimira da ne blokira, niti odgađa ovaj proces i da pokaže liderstvo koje će dovesti do rješenja u skladu s osnovnim pravilima parlamentarne demokratije. Zauzvrat, dva HDZ moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu ukoliko to uradi. Vrijeme je da se čelnici Vlade i Parlamenta Federacije fokusiraju na rješavanje stvarnih pitanja, što će dovesti do kraja ekonomske i socijalne reforme koje su dogovorene s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), do promoviranja ekonomskog rasta i razvoja, stvaranja pozitivne klime za poslovanje i poboljšanja kvaliteta života građana”, navodi je u zajedničkoj izjavi Amasade SAD-a u Sarajevu i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Anadolija.

Nepovjerenje Vladi

Predstavnički dom federalnog Parlamenta u utorak je izglasao nepovjerenje entitetskoj Vladi, donijevši istodobno odluku da joj dok je u tehničkom mandatu oduzme gotovo sve bitnije ovlasti, podsjeća agencija Hina.

Ovakve odluke izglasane su na zahtjev Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

Smjenu Vlade te četiri stranke su pokrenule jer prije toga nisu uspjele smijeniti ministre iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).

SDPBiH je sadašnju federalnu Vladu uspostavio u martu 2011. godine upravo u saradnji s ove tri stranke, no u junu 2012. godine ju je rasformirao, uzevši kao nove koalicijske partnere dva HDZ-a i SBBBiH.

Potvrda Doma naroda

Odluku Predstavničkog doma mora potvrditi i Dom naroda federalnog Parlamenta, a SDA je najavio kako će to blokirati tako što će se pozvati na institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ukoliko se to dogodi, o tome je li povrijeđen vitalni nacionalni interes odlučuje Ustavni sud Federacije, no on za to sada nema kapacitet, jer u njemu nisu popunjena sva sudijska mjesta, pa eventualni preustroj Vlade može čekati mjesecima, možda čak do idućih  općih izbora u jesen 2014. godine.

Ukoliko bi postupak izglasavanja nepovjerenja Vladi bio deblokiran, konačnu potvrdu i odluku o imenovanju nove vlade može donijeti samo predsjednik Federacije Živko Budimir (HSPBiH).

Izvor: Agencije