EU: Izbori u Venecueli nisu ispunili standarde

Evropska unija nije saopćila detalje kakav bi odgovor na izbore u Venecueli mogao biti (EPA)

Izbori u Venecueli, na kojima je Nikolas Maduro osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat, nisu ispunili međunarodne standarde, saopštila je Evropska unija i poručila da će razmotriti svoj odgovor.

“EU i njene države članice razmotriće usvajanje adekvatnih mera”, navodi se u saopštenju bloka, ali se ne obrazlaže detaljnije kakav će odgovor biti.

U saopštenju se ocenjuje da su predsednički i regionalni izbori u Venecueli sprovedeni bez nacionalnog dogovora o izbornom kalendaru, kao i bez ispunjavanja minimalnih međunarodnih standarda za verodostojan proces, preneo je Reuters.

Opozicija traži nove izbore

Maduro je osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat na izborima održanim u nedelju, ali njegovi glavni protivnici te izbore ne priznaju, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

Na nedeljnim izborima, koje je međunarodna zajednica kritikovala, a opozicija bojkotovala, Maduro (55) je osvojio 68 odsto glasova, a njegov glavni protivkandidat Henri Falcon 21,2 posto.

Falcon (56) je rekao da izbori nisu “legitimni” i traži raspisivanje novih do kraja godine.

Izborne rezultate, koje je Washington nazvao “lakrdijom”, ne priznaju ni Čile, Panama, Kostarika i Limska skupina, savez zemalja Amerike i Kariba, koju čine i Argentina, Brazil, Kanada, Kolumbija i Meksiko.

Izvor: Agencije