EU Izraelu: Povući odluku o širenju naselja

Ashton "posebno žali" zbog uništavanja humanitarnih projekata koje finansira EU u selu Jabal al-Baba (Reuters)

Evropska unija osudila je izraelsko novo širenje naselja, saopćila je u petak glasnogovornica visoke povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Izraelske nove mjere na Zapadnoj Obali “ne vode do klime povjerenja i saradnje potrebne za uspjeh trenutnih mirovnih pregovora”, navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

Nedavno je izraelsko Ministarstvo obrane proglasilo područje od jednog četvornog kilometra u bloku naselja Gush Etzion “državnom zemljom” i odobrilo je gradnju novog naselja u starom gradu Hebronu.

Raseljavanje Palestinaca

Takve mjere na Zapadnoj obali rezultiraju “demoliranjem palestinske imovine i raseljavanjem ranjivih kategorija stanovništva”, navodi se u priopćenju.

Ashton “posebno žali” zbog uništavanja humanitarnih projekata koje je financirao EU u selu Jabal al-Baba, gdje je pružena humanitarna pomoć civilima.

Izraelske vlasti su počele rušiti humanitarne centre u regiji od 8. travnja, kako bi napravile više prostora za židovska naselja.

“EU poziva izraelske vlasti da ponište odluku i da se suzdrže od bilo koje mjere koja bi mogla potkopati povjerenje i ugroziti pregovore”, navodi se u priopćenju glasnogovornice Catherine Ashton.

Zastoj u pregovorima

Mirovni pregovori gotovo su propali ovog tjedna i u zastoju su nakon što je Izrael odustao od oslobađanja četvrte, finalne grupe palestinskih zatvorenika i objavio tendere za izgradnju novih stanova za židovske naseljenike.

Palestinci su odgovorili zahtjevom da potpišu 15 međunarodnih sporazuma, čime su prekršili obećanje da će se suzdržati od nastojanja da unaprijede svoj status dok traju pregovori.

Glavna pitanja u sukobu koji traje više od šest desetljeća su granice, sigurnost, sudbina palestinskih izbjeglica i sudbina Jeruzalema.

Izvor: Agencija