EU kažnjava Poljsku zbog navodne prevare

Poljska Vlada kažnjena je zbog svojih propusta. Evropska unija je zamrzla 890 miliona eura pomoći ovoj državi zbog navodne prevare kompanija koje grade ceste u Poljskoj.

Zvanična Varšava je odluku evropskih partnera ocijenila potpuno nerazumljivom, a ovo zamrzavanje sredstava došlo je u nezgodnom trenutku.

Vlada Poljske se suočava sa usporavanjem ekonomije i hiljadama otkaza u građevinskoj industriji, pa se zbog toga zvaničnici nadaju da je odluka EU samo privremena.

„Odluka Evropske komisije potpuno je neshvatljiva i zasnovana na upitnim pretpostavkama“, kazao je Adam Zdzieblo, zamjenik ministra za regionalni razvoj.

„Poljski sistem upravljanja i kontrole projektima EU veoma je efikasan. O tome svjedoči obim sredstava iz evropskih fondova koje je Poljska uspješno iskoristila. Stoga čvrsto vjerujemo da će Komisija povući svoju odluku.“

Poljski zvaničnici kažu da poduzimaju sve mjere kako bi rasvijetlili navodnu prevaru.

Zapuštena infrastruktura

Evropska komisija reagirala je nakon što je Poljska pokrenula istragu protiv kartela osumnjičenog za namještanje cijena usluga među kompanijama koje su potpisale ugovore za izgradnju puteva. Optuženo je 11 osoba, među njima i direktor izvođača radova, te bivši direktor državne agencije za ceste.

„Želim naglasiti da ovo definitivno ne znači da je novac iz fondova EU izgubljen. Slučaj su otkrile nadležne poljske institucije, naš sistem radi efikasno, u kontaktu smo sa evropskim zvaničnicima kako bi riješili problem i odblokirali zamrznuta sredstva što je prije moguće“, izjavila je sekretarka ministarstva saobraćaja Patrycja Wolinska-Bartkiewicz.

Poljska je najveći korisnik evropskih fondova čiju je većinu sredstava do sada koristila za razvoj zapuštene infrastrukture koja je ostala nakon decenija komunističke vladavine.

Do sada je ova država bila primjer drugim članicama koji su evropski zvaničnici koristili kada bi željeli objasniti kako uspješno funkcionira sistem evropskih fondova.

No, vremena se mijenjaju, a finansijska politika Unije mnogo je rigoroznija, pa se greške, očito, više ne praštaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije