EU korak bliže energetskoj uniji

Čelnici 28 zemalja članica Evropske unije podržali su u četvratak na samitu u Briselu prijedlog o uspostavi energetske unije, objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

“Napravili smo veliki korak naprijed. Svi čelnici su se složili oko jačanja transparentnosti na tržištu plina tako da dobavljači neće moći zlupotrebljavati svoj položaj za kršenje zakonodavstva EU-a i ugrožavanje energetske sigurnosti”, rekao je Tusk nakon završetka rasprave o energetskoj uniji.

Tusk ističe da energeteska unija može temeljito promijeniti stanje u Evropi u pogledu jeftinije, održive i sigurne energije za preduzeća i građane.

Energetska unija je najambiciozniji energetski projekt od stvaranja Evropske zajednice za ugljen i čelik, 50-tih godina prošlog stoljeća.

Stvaranjem energetske unije rascjepkana nacionalna tršta energijom integrirala bi se u zajedničko evropsko tržište.

Jedan od najvažnijih ciljeva unije je smanjenje ovisnosti Europe o uvozu energenata iz Rusije.

U zaključcima se kaže da treba osigurati veću transparetnost na plinskom tržištu te da svi “sporazumi s trećim dobavljačima moraju biti u skladu s evropskim zakonodavstvom”.

Riječ je sporazumima koje su pojedine zemlje članice sklapale sa kompanijama poput ruskog Gazproma, a koji su često u suprotnosti s nekim odredbama evropskog zakonodavstva.

Sankcije Rusiji

Čelnici Evropske unije složili su se da treba povezati sankcije Rusiji s potpunom provedbom sporazuma iz Minska o prekidu vatre u Ukrajini, izjavio je Tusk nakon završetka prvog dana samita EU-a.

Čelnici EU-a također su zatražili od visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da do juna izradi akcioni plan za borbu protiv dezinformacijske kampanja Rusije o događajima u Ukrajini.

Grčka bi mogla biti jedna od najvažnijih tema samita EU u Briselu, iako nije dio zvaničnog dnevnog reda.

Mini-samit o Grčkoj je važan, ali na njemu se ne očekuju tehnički detalji i odluke jer je to i dalje stvar eurogrupe, javlja  reporterka Al Jazeere Katarina Drlja. 

“Na ovom sastanku se može očekivati neka vrsta političke poruke, u smislu kako EU pruža podršku Grčkoj i da EU želi da ta zemlja ostane u eurogrupi“, javila je naša reporterka.

Grčki premijer Alexis Tsipras trebao bi da se sastane sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, predsjednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Ranije je Angela Merkel njemačkim parlamentarcima najavila prvu zvaničnu posjetu grčkog premijera Berlinu narednog ponedjeljka.

Rekla je da će tada njih dvoje imati dovoljno vremena za detaljan razgovor, a možda i prepirku, što je izazvalo bučan smijeh parlamentaraca.

“Grčka, zemlja u kojoj je nastala evropska dužnička kriza prije pet godina, još je daleko od prevazilaženja krize. Pred njom je težak put“, istakla je Merkel.

Prije odlaska u Brisel, Alexis Tsipras poručio je grčkim parlamentarcima da u pregovorima neće odustati od izbornog obećanja da će okončati program budžetske štednje.

“Ukoliko neki misle da izbori ne mijenjaju ništa, da države ne trebaju izbore, da nema potrebe da izabrani ministri sjede u vladi već tehnokrate, ako neki sanjaju da će se Grčka vratiti nazad i ignorisati zadaću koju ima prema javnosti da revidira kreditni ugovor, ukoliko insistiraju da ne poštuju svoju institucionalnu ulogu u Evropi, neka onda zadrže svoje prijetnje za sebe“, zaključio je Tsipras.

Izvor: Al Jazeera