EU: Krimski most novo je kršenje suvereniteta Ukrajine

Putin je, vozeći kamion, otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom, koji je Moskva pripojila 2014. godine (AP)

Most koji povezuje Krim i Rusiju, koji je u utorak, vozeći kamion, otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine nakon ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka, predstavlja “novo kršenje suvereniteta Ukrajine”, objavila je u utorak Evropska unija.

Rusija je most izgradila “bez saglasnosti Ukrajine”, rekla je glasnogovornica Unije.

“To predstavlja novo rusko kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”, dodala je.

Putin je, vozeći kamion, otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom, koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Most bi trebao smanjiti izolovanost Krima, koji je Rusija u martu 2014. pripojila svojoj teritoriji, što međunarodna zajednica nikad nije priznala.

“Svrha izgradnje mosta jest nastavak prisilne integracije poluotoka Rusiji i njegovo izolovanje od Ukrajine, čiji je oduvijek dio”, izjavila je glasnogovornica EU-a.

Reakcija zvaničnog Pariza

Ona je naglasila da most ograničava prolazak brodova Kerčkim prolazom do ukrajinskih luka na Azovskom moru.

“Evropska unija i dalje osuđuje nezakonito pripojenje Krima Rusiji i neće priznati to kršenje međunarodnog prava”, naglasila je.

Francuska je također osudila izgradnju mosta jer se njime “Ukrajini onemogućuje puni pristup i korištenje njenih teritorijalnih voda, koje su međunarodno priznate”, istakla je glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova Agnès von der Muhll.

Francuska “ostaje čvrsto odana uspostavi suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”, dodala je glasnogovornica francuske diplomatije.

Izvor: Agencije