EU laboratorija za analizu mlijeka s Balkana

Slavonski proizvođač mlijeka Jakob Vukovac iz Velike Kopanice zbog aflatoksina u mlijeku pretrpio je veliku štetu (Pixsell)

Vlade Srbije i Hrvatske rade na tome da se potpiše sporazum kojim će jedna laboratorija iz Evropske unije (EU) biti određena kao referentna ustanova za analizu mlijeka u regiji, izjavio je u utorak državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

On je objasnio da bi se analize u toj referentnoj laboratoriji radile dok Srbija ne završi svoju nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici.

“Ministar poljoprivrede Goran Knežević pozvao je resorne ministre iz regiona da sledeće nedelje dođu u Beograd na sastanak na kome bi se odlučivalo o tom predlogu”, rekao je Golubović novinarima na skupu o poljoprivredi u Beogradu.

Golubović je naveo da su o tome razgovarali ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević.

Apel hrvatskih sindikata 

U Hrvatskoj, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi pozvao je u utorak Ministarstvo poljoprivrede te države i sve odgovorne subjekte i pojedince da odmah pristupe dogovoru s bioplinskim postrojenjima i na taj način stvore minimalne uvjete za konačno rješenje problema nastalog zbog mlijeka zaraženog  aflatoksinom.

Nakon što je taj potencijalno kancerogeni toksin otkriven u mlijeku, dobavljači, proizvođači i distributeri mlijeka već sedmicama trpe nesagledivu štetu.

Sindikalci ističu kako sa zanimanjem prate sve što se posljednjih sedmica  događa s mlijekom zaraženim aflatoksinom i problemima u proizvodnji i distribuciji mlijeka do krajnjih potrošača, te pozdravljaju sve dosadašnje poteze Ministarstva kako bi se stanje u proizvodnji i preradi mlijeka normaliziralo.

No, tim potezima nastala šteta samo je dijelom smanjena, i to zato što nisu otkriveni pravi krivci za propuste u proizvodnji i kontroli kvalitete u svim proizvodnim fazama, navodi se u otvorenom pismu koje je sindikat uputio ministru poljoprivrede Hrvatske Tihomiru Jakovini.

Sindikalci pozdravljaju i najavu najnovije mjere po kojoj će Ministarstvo izdvojiti 658.000 eura za otkup i zbrinjavanje zaraženog mlijeka u bioplinskim postrojenjima, no ocjenjuju da će taj potez samo dijelom sanirati nastalu štetu proizvođača koji dnevno, zbog neprodanog mlijeka, gube nekoliko desetina hiljada eura.

Sindikat je spreman uključiti se u postupak dogovaranja i pronalaženja najoptimalnijeg rješenja, jer smatraju kako na taj način mogu utjecati na zaštitu materijalnih interesa dijela svojih članova, kojih  u Hrvatskoj ima više od 23.000, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije