EU makedonskim političarima: Ne igrajte se vatrom

U Sobranju Makedonije nastavljene su konzultacije parlamentarnih stranaka u vezi s Povjerenstvom za izbore i imenovanja.

Povjerenstvo je ključno u procesu predlaganja novog predsjednika parlamenta i nastavak konstituirajuće sjednice, prekinute 30. prosinca.

Zastupnici su se dogovorili da šest članova bude iz redova VMRO-DPMNE-a, pet iz SDSM-a, po jedan iz albanskih stranaka DUI i BESA, no ne mogu se dogovoriti o predsjedniku povjerenstva.

Izaslanstvo na čelu s europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom do kasno u noć razgovaralo je s čelnicima stranaka. Ponovili su kako je nužan brz izlazak iz krize i povratak na reformski put.

Makedonija se treba izdignuti iznad političke osvete i što prije formirati vladu te deblokirati svoj put u članstvo Europske unije, objavila je EU u povodu posjeta Hahna Skoplju.

Brzo formiranje nove vlade posvećene provođenju reformi, poštovanje izbornih rezultata, implementacija dogovora iz Pržina i suzdržavanje od raspirivanja međuetničkih tenzija su glavne poruke Hahna i trojice europarlamentaraca nakon susreta s političkim liderima u Skoplju.

‘Tenzije i govor mržnje’

U zajedničkom priopćenju Hahna i Ive Vajgla, Eduarda Kukana i Knuta Fleckensteina navodi se da bi svi politički lideri, uključujući predsjednika, morali poštovati rezultate posljednjih izbora, kao i da u demokraciji svatko mora priznati parlamentarnu većinu.

Razgovori su održani s vođama VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM-a Zoranom Zaevom, DUI-ja Alijem Ahmetijem, stranke BESA Bilalom Kasamijem i Alijanse Albanaca Zijadinom Selom.

“Zato ohrabrujemo predsjednika da preispita svoju poziciju. Nema vremena za gubljenje. Očekujemo da svi politički lideri i institucije omoguće da se demokratski proces kreće svojim tijekom u interesu građana”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

“Pogotovo tražimo od svih da se suzdrže od djela i izjava koje bi mogle raspiriti međuetničku mržnju i potkopavati dobrosusjedske odnose. Nitko ne smije biti doveden u iskušenje da se igra vatrom. Vrlo smo zabrinuti tenzijama i govorom mržnje. Sloboda okupljanja i sloboda izražavanja su temeljne slobode u demokratskim društvima, ali one dolaze s odgovornostima.”

Vođa SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da su mu Hahn i trojica zastupnika EP-a poručili da se mora ubrzati proces izlaska iz političke krize i da je svaki izgubljen dan štetan za Makedoniju, njezine građane i europsku perspektivu.

Zaev je izrazio uvjerenje da će do kraja sedmice predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov “odigrati svoju ceremonijalnu ulogu” i povjeriti mu mandat za formiranje nove vlade, kao i da će biti sazvana sjednica Sobranja i izabran njegov predsjednik.

“Poruke komesara EU-a i zastupnika su jasne. Moramo požuriti. Mi (SDSM) ćemo nastaviti da s najvećom pažnjom usmjeravamo demokratski proces u zemlji izborom predsjednika parlamenta. Program buduće vlade je već predstavljen i očekujemo da proces formiranja vlade bude završen”, rekao je Zaev. 

Hahn je u utorak u Skoplje došao uz poruku kako je EU otvorila put Makedoniji nakon summita ovoga mjeseca, ali da sat otkucava te je Makedoniji potrebno državništvo.

Politička kriza

Summit EU-a u ožujku stavio je na Balkan visoko na dnevni red kako bi pokazali da je ta regija, unatoč dugotrajnoj etničkoj napetosti i ožiljcima od ratova u 1990-ima, prioritet za EU, posebice u uvjetima kada Rusija traži način da poveća svoj utjecaj u toj regiji. 

Na izvanrednim izborima u prosincu, VMRO-DPMNE osvojio je 51 mjesto, a SDSM 49, pa vladu nije moguće formirati bez stranaka koje predstavljaju etničke Albance, koji čine trećinu stanovništva.

Prošlog mjeseca lider Socijaldemokrata Zoran Zaev osvojio je potporu triju albanskih stranaka nakon obećanja da će im zakonom omogućiti širu uporabu albanskog jezika, no to je pokrenulo prosvjede u Skoplju, a predsjednik Ivanov odbio je Zaevu dati mandat za formiranje vlade.

Hahn se nije sastao s Ivanovom jer se, kako je objavio njegov ured, nalazi na putu.

“Krizu treba riješiti političkim putem, a ova politička kriza ne bi trebao biti pretvorena u međuetničku krizu”, rekao je  nakon susreta s Hahnom Ali Ahmeti, vođa albanske Demokratske unije za integraciju (DUI).”Svi bi trebali biti oprezni i ulagati u institucije kako bi one mogle funkcionirati”, dodao je. 

Tijekom Hahnovog posjeta održan je i prosvjed inicijative “Za zajedničku Makedoniju” zbog, kako je rečeno, uplitanja EU u unutarnje stvari Makedonije.

Izvor: Al Jazeera i agencije