EU: Milionima djece prijeti siromaštvo

U zoni rizika je 25.264 miliona djece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dječije populacije, navodi Eurostat (Arhiva)

Svako četvrto dijete u Evropskoj uniji, odnosno 25 miliona, izloženo je riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopćila je Evropska agencija za statistiku (Eurostat).

Prema podacima studije Eurostata, situacija je najgora u Rumuniji i Bugarskoj, gdje je ugroženo 46,8, odnosno 43,7 posto djece, dok je stanje u skandinavskim zemljama najbolje, prenosi AFP.

U zoni rizika je 25.264 miliona djece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dječije populacije, navodi Eurostat.

Neznatno poboljšanje

Ističe se da ta djeca žive u domaćinstvima sa nekom od sljedećih karakteristika – ili socijalna davanja ne ispunjavaju njihove potrebe, ili ne postoje dovoljni materijalni standardi ili njihovi roditelji imaju malo posla ili nemaju uopće.

Podaci ukazuju na neznatno poboljšanje u odnosu na 2010. godinu, kada je 25.957 miliona djece, odnosno 27.5 posto mlađe populacije, bilo izloženo riziku od siromaštva, dodaje Eurostat.

Nakon Bugarske i Rumunije, slijede Grčka, Mađarska, Španija, Italija, Litvanija, Latvija i Britanija, dok je u Švedskoj, Finskoj i Danskoj ugroženo oko 14, odnosno 15 posto djece.

Nizak nivo obrazovanja roditelja značajno doprinosi povećanju rizika od siromaštva ili marginalizacije, zaključuje Eurostat.

Izvor: Agencije