EU: Moguća zabrana marama u kompanijama

Zabrana je opravdana ako kompanija zabranjuje nošenje vidljivih političkih ili vjerskih simbola na radnom mjestu (Reuters)

Zabrana nošenja marame u profesionalnom okruženju može se opravdati u okviru “politike neutralnosti” koju odredi pojedina kompanija, ocijenila je glavna advokatica Evropskog suda pravde.

Sud sa sjedištem u Luksemburgu moći će uzeti u obzir tu napomenu kod donošenja odluke u slučaju recepcionarke koja je osporila otkaz belgijske kompaniji koja nije pristajala da zaposlenica nosi maramu.

Samira Achbita, muslimanske vjeroispovijesti, nije nosila maramu u trenutku kad ju je zaposlila kompanija koja pruža usluge nadzora, sigurnosti i organiziranja prijema, prenosi Hina.

No, odlučila ju je nositi tri godine kasnije, uprkos odbijanju njene kompanije, koja se pozvala na “načela neutralnosti”, zabranjujući u svojim okvirima nošenje političkih, filozofskih ili vjerskih oznaka.

Žalba zbog diskriminacije

Achbita, smatrajući se diskriminiranom zbog vjere, osporila je svoj otkaz pred belgijskim pravosuđem u prvom stepenu i prizivu, ali bezuspješno.

Belgijski žalbeni sud se prije donošenja odluke obratio Evropskom sudu pravde, da mu razjasni šta u tom pogledu kaže evropsko pravo.

Glavna advokatica tog suda Juliane Kokott ocijenila je u utorak da zabrana marame u kompaniji “ne predstavlja direktnu diskriminaciju”, po zaključcima objavljenima u saopćenju.

Kokott je precizirala da kompanija može zabraniti nošenje marame samo ukoliko je ta odluka zasnovana na generalnom pravilu kompanije kojim se zabranjuje nošenje vidljivih političkih ili vjerskih simbola na radnom mjestu, a ne na predrasudi u pogledu određene vjere.

Izvor: Agencije