EU namjerava uvesti jedinstvenu cestarinu

Visina cestarine ravnala bi se prema broju prijeđenih kilometara (Getty Images)

Na autocestama u Europskoj uniji mogla bi biti uvedena jedinstvena cestarina, čime bi bio uklonjen prijeteći sukob zbog uvođenja cestarina u Njemačkoj, priopćeno je nakon susreta europske povjerenice za promet Violete Bulc s njemačkim ministrom prometa Alexanderom Dobrindtom u Berlinu.

Povjerenica za promet Bulc boravila je u Berlinu kako bi s njemačkom vladom i predstavnicima Bundestaga razmotrila pitanja u svezi s planiranim uvođenjem cestarina za njemačke autoceste čemu se protive mnoge članice Europske unije.

Bulc je u zajedničkom priopćenju nakon susreta s Dobrindtom naglasila kako je moguće rješenje problema koje će biti “prihvatljivo i iz europske perspektive”.

Istodobno je naglasila da će konačna odluka biti donesena tak kada vlada Njemačke predstavi konačnu verziju zakona o naplati cestarina.

“Na dobrom smo putu”, priopćio je Dobrindt nakon susreta te je naglasio da je nacrt zakona “u međuvremenu” potpuno sukladan pravilima EU-a.

Neke članice Europske unije predbacuju Njemačkoj diskriminaciju stranih vozača.

Njemačke vinjete za sve

Njemački zakon, doduše, predviđa plaćanja vinjeta za autoceste za sve vozače.

No, vlasnicima automobila registriranih u Njemačkoj iznos za cestarine kompenzirao bi se smanjenjem poreza na motorna vozila, što se u Bruxellesu doživljava kao diskriminacija vozača iz ostalih članica EU-a.

Izaslanstvo vlade Njemačke trebalo bi s gotovim nacrtom zakona otputovati početkom ožujka u Bruxelles kako bi s Europskom komisijom bilo pronađeno zajedničko rješenje.

Povjerenica te komisije za promet je prije toga u razgovoru za dnevnik Die Welt iznijela mogućnost uvođenja jedinstvene cestarine za autoceste na području Europske unije.

“Mislim da je smisleno da srednjoročno poradimo na sustavu za teretna i osobna vozila koji bi omogućio jedinstvenu naplatu cestarina na području cijele Europske unije”, rekla je Bulc.

Visina cestarine ravnala bi se prema broju prijeđenih kilometara, a ta sredstva bi se, shodno korištenju cesta, raspoređivala po zemljama članicama.

Izvor: Agencije